Let op, geld lenen kost ook geld.

button leningen vergelijken

Autolening nieuwe wagen

Autolening nieuwe wagen wint aan populariteit
Na het bezichtigen van de verschillende modellen en merken van auto’s op het autosalon, besluiten jaarlijks duizenden gezinnen en bedrijven een nieuwe wagen te kopen voor hun gezin, respectievelijke personeel. De betaling van deze nieuwe wagen kan via een onmiddellijke contante betaling of via een autofinanciering nieuwe wagen.

Gelet op de hoge kostprijs van een wagen wordt meer en meer teruggegrepen naar geld lenen voor een nieuwe wagen, waardoor de aankoopprijs doorheen de levensduur van de wagen wordt gespreid. Een nieuwe wagen kopen kan evenwel niet zonder een voorafgaande simulatie van de autolening rente.

Verschil autolening nieuwe wagen en autolening tweedehandswagen

Een autolening voor een nieuwe wagen onderscheidt zich van een autolening tweedehandswagen door de leeftijd van de wagen. Alle kredietgevers stellen in hun algemene of bijzondere voorwaarden van de autolening een maximale leeftijd van de wagen voorop. Naargelang de wagen bijvoorbeeld dateert van het jaar 2011 of 2016 zal een verschillende leningsovereenkomst, en bijgevolg jaarlijks kostenpercentage, van toepassing zijn.

Het verschil tussen een autofinanciering nieuwe wagen en autofinanciering tweedehandswagen zal in de praktijk beperkt zijn. Op basis van simulaties blijkt dat de rente van een autolening voor een nieuwe wagen lager is dan de rente voor een tweedehandswagen. Wanneer dus hetzelfde bedrag van 20.000 EUR zou geïnvesteerd worden, betekent dit dat het goedkoper zal zijn om een nieuwe wagen dan een tweedehandswagen te financieren.

Evenwel wordt het autolening rente verschil gecounterd door de aankoopprijs van de wagen. Door het feit dat de aankoopprijs van een tweedehandswagen doorgaans lager is dan deze van een nieuwe wagen, is het verschil in praktijk nagenoeg verwaarloosbaar.

Autofinanciering nieuwe wagen vergelijken

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Aankoop auto (occasie)5,09%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Aankoop auto (nieuw)4,19%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Aankoop auto (elektrisch)4,19%Gratis aanvraag
logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden7,85%Gratis aanvraag
logo creditcourt leningen€ 1.250€ 40.000Alle doeleinden9,99%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Aankoop auto (occasie)2,85%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Het merendeel van de geïnteresseerde kredietnemers zal zich beperken tot het vergelijken van de autolening rente. Het analyseren van offertes voor een autofinanciering is echter meer dan het vergelijken van de jaarlijks kostenpercentages. Zo moet u rekening houden met:

1. Minimum- en maximum bestedingsbedrag. Deze twee bedragen symboliseren het minimale te ontlenen bedrag, alsook het bedrag dat maximum via de autolening nieuwe wagen kan ontleend worden.

Een autolening voor een nieuwe wagen wordt gecategoriseerd als een “lening op afbetaling”, waardoor het krediet gebonden is aan de wettelijke vereisten die van toepassing zijn op leningen op afbetaling. De wetgever stelt voor leningen op afbetaling een maximale terugbetalingstermijnen voorop op basis van het geleend bedrag.

sleutel op nieuwe wagen gekocht met autolening

© Shutterstock – Sleutel op nieuwe wagen

Het Wetboek Economisch Recht (WER) stipuleert bijvoorbeeld dat een autofinanciering nieuwe wagen ten belopen van 15.000 EUR kan gespreid worden over 60 maanden. De Belgische wetgever wenst daarmee te vermijden dat gezinnen zich te lang verbinden tot één krediet. Opgelet: deze beperking geldt uitsluitend voor kredieten met consumenten. Een onderneming die geld wenst te ontlenen voor de financiering van haar bedrijfswagen is niet gebonden aan deze beperking(en).

2. Financiering boven de aankoopprijs (110%). Bepaalde kredietgevers staan toe om via hun autofinanciering nieuwe wagen een hoger bedrag te ontlenen dan de werkelijke aankoopprijs. Met dit extra bedrag kan de belasting op inverkeerstelling (BIV) of eerste wegenbelasting betaald worden. Hou er evenwel rekening mee dat door meer te lenen, de ontleende som toeneemt en bijgevolg de rente autolening eveneens zal stijgen. Het spelen met de financiering boven de aankoopprijs kan handig zijn om tijdens een simulatie voor een autolening van een nieuwe wagen na te gaan of u uw maandelijks maximumbudget reeds heeft bereikt.

3. Jaarlijks kostenpercentage. Tijdens een simulatie wenst u vanzelfsprekend te vernemen, net als bij elke lening, hoeveel de lening op jaarbasis kost. Het jaarlijks kostenpercentage (JKP) geeft een duidelijk overzicht van de totaalprijs van de lening. De meeste kredietgevers zullen bijvoorbeeld duidelijk vermelden dat er maandelijks 300 of 350 EUR behoort afgelost te worden voor de autofinanciering van de nieuwe wagen, maar zullen daarbij niet vermelden dat een rentevoet van 2,10 of 2,30% wordt toegepast.
Het JKP is een kostenpercentage waarbinnen alle kosten van de lening zijn opgenomen, zoals de rente autolening alsook bijkomende (verborgen) kosten.