Let op, geld lenen kost ook geld.

button leningen vergelijken

Ballonkrediet als autofinanciering

Nieuwe wagen financieren met ballonkrediet?

Kopers die hun nieuwe wagen of tweedehandswagen via een autolening wensen te financieren, krijgen via het internet een overvloed van aanbiedingen en voordelige autoleningen. Het gros van de kredietgevers maakt daarbij gebruik van een klassieke autofinanciering. Enkele kredietgevers en garagehouders bieden vandaag de dag kredietnemers ook de mogelijkheid in te tekenen op een kredietopening of ballonkrediet. Wat maakt een ballonlening of ballonkrediet zo verschillend van andere kredietvormen?

Ballonkrediet autolening wint aan terrein

Het ballonkrediet is een unieke vorm van geld lenen. Waar men bij een autofinanciering via een lening op afbetaling opteert voor een gelijke spreiding over een vooraf overeengekomen tijdspanne, is het terugbetalingsritme van een ballonkrediet niet gelijk verspreid.

Bij een ballonkrediet betaalt u gedurende een zekere tijdspanne maandelijkse vaste aflossingen, maar is er aan het einde van het krediet nog een openstaande schuld van circa 25% tot 50% (de “restwaarde”). Wat er met deze restwaarde gebeurt, is geheel afhankelijk van de keuze van de kredietnemer.

De kredietnemer kan besluiten de restwaarde af te kopen in één contante betaling, waardoor de kredietnemer volledig eigenaar is van de wagen. Een tweede mogelijkheid is een nieuwe afbetaling berekenen voor het restsaldo.

Met andere woorden: de kredietgever en de kredietnemer sluiten een nieuwe lening (doorgaans lening op afbetaling) af voor de openstaande restwaarde. Een derde mogelijkheid is de wagen terug verkopen aan de garagehouder. Wanneer de actuele waarde van de wagen lager is dan de geschatte restwaarde, zal men het tekort moeten bijpassen. Bij een goed onderhouden wagen zal men evenwel meer geld krijgen dan de geschatte restwaarde, en dus ‘winst’ maken.

Via een ballonkrediet autofinanciering kan men de maandelijkse aflossingen beperken en dus dus impact op zijn/haar gezinsleven minimaal houden. Bij het afbetaling berekenen van een autofinanciering vergelijkt u dus idealiter de verschillende kredietvormen alvorens een kredietovereenkomst te ondertekenen.

Voordelen ballonlening

ballonnen

© Pixabay – Ballonkrediet

De grote budgetvrijheid is een eerste voordeel dat naar voren komt bij een autofinanciering simulatie per ballonlening. Elk individu en gezin houdt graag zoveel mogelijk kapitaal op zijn/haar spaarrekening. Dankzij een ballonkrediet betaalt u een maandelijks (lager) vast bedrag gedurende een overeengekomen tijdspanne. Zeker voor kredietnemers die binnen nu en enkele jaren over een extra hoeveelheid cash zullen beschikken maar nu een nieuwe wagen nodig hebben, is lenen per ballonkrediet interessant.

Daarnaast is zoals hierboven reeds vermeld, het maandelijks aflossingsbedrag lager bij een autofinanciering per ballonkrediet dan bij een autofinanciering per lening op afbetaling. Door deze lagere maandelijkse aflossingen kan uzelf en uw gezin maandelijks leuke dingen blijven doen, zoals uitstapjes, etentjes of vakanties.

Tot slot kan u via een ballonkrediet telkens met een nieuwe wagen blijven rondtoeren zonder dat u de hele kostprijs van de wagen behoort op te hoesten. Na het aflossen van de restwaarde kan u de wagen verkopen en investeren in een nieuwe wagen, tweedehandswagen of vastgoed. Zelfs wanneer u niet besluit de restwaarde af te kopen, kan u de wagen terug verkopen aan de garagehouder en een nieuwe ballonlening afsluiten.

Aandachtspunten ballonlening

Hoewel het ballonkrediet tijdens een autofinanciering simulatie niets dan voordelen doet uitschijnen, zijn er meerdere aandachtspunten. In de eerste plaats heeft men bij een autofinanciering per ballonlening een continue leningsdruk. Wanneer men besluit de wagen terug te verkopen en een nieuwe ballonlening af te sluiten, is men opnieuw voor vier of vijf jaar aan de kredietgever gebonden.

De hogere kostprijs is een ander nadeel van geld lenen per ballonlening. Op basis van autofinanciering simulaties blijkt dat de totale rentekosten van een ballonkrediet hoger liggen. De kostprijs van de lening, ookwel het jaarlijks kostenpercentage (JKP) genoemd, wordt immers berekend op basis van het saldo van de openstaande schuld. En aangezien het venijn van de autofinanciering via een ballonkrediet in de staart zit, zal ook het JKP hoger liggen.

Tot slot staan de meeste kredietgevers niet toe dat een ballonkrediet wordt afgesloten voor een tweedehandswagen. Door de specifieke modaliteiten aan het einde van het krediet, is een tweedehandswagen minder interessant voor een garagehouder om opnieuw in te kopen.

Vergelijk autofinancieringen

Wanneer men nieuwe wagen ter waarde van 20.000 EUR zou financieren via een klassieke autofinanciering, betaalt men bij een rentevoet van 1,50% gedurende zeven jaar een maandelijks bedrag van 250,96 EUR terug. Op het einde van de lening is men integraal eigenaar van de nieuwe wagen, zonder openstaande schuld.

Bij een restwaarde van 25% via een autofinanciering per ballonkrediet bedraagt het maandelijks aflossingsbedrag slechts 188,22 EUR. Het JKP zal evenwel hoger liggen aangezien de schuld langzamer afneemt en het openstaande saldo groot blijft. Op het einde van de zeven jaar heeft men de optie de restwaarde af te kopen, te spreiden doorheen de tijd, of de wagen terug te verkopen.

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Aankoop auto (occasie)3,50%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Aankoop auto (nieuw)1,19%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Aankoop auto (elektrisch)0,99%Gratis aanvraag
logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden7,85%Gratis aanvraag
logo creditcourt leningen€ 1.250€ 40.000Alle doeleinden9,99%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Aankoop auto (occasie)2,85%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.