Let op, geld lenen kost ook geld.

button leningen vergelijken

Digitale lening

Wat is een digitale lening?
Een digitale lening is een krediet om digitale apparaten te financieren. In een tijdperk waar zowel op privé als professioneel vlak alles draait om up to date blijven, internet en sociale media, zijn een computer, tablet en smartphone onmisbaar. Bijgevolg ontstond de vraag of men bijvoorbeeld geen geld kon lenen voor een iPhone. Waar men voordien hiervoor als ouder een lening aan een kind zou toestaan, kan men nu terecht op de professionele markt.

De digitale lening is een ontwerp van de financiële instelling Hello Bank. Als eerste bank bood het haar klanten de mogelijkheid een specifieke lening op afbetaling af te sluiten voor digitale apparaten. Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen via een digitale lening of lening voor digitale apparaten uitsluitend digitale apparaten en media aangekocht worden. Net als een autolening uitsluitend bestemd is voor de financiering van een nieuwe auto of tweedehandsauto.

Digitale lening vergelijken

Hello Bank biedt de digitale lening aan onder de vorm van een lening op afbetaling. Kenmerkend voor deze lening op afbetaling is dat het ontleend kapitaal en de rente digitale lening vooraf tussen de kredietgever en de kredietnemer overeengekomen worden. Tijdens de looptijd van de digitale lening betaalt de kredietnemer periodiek een vast bedrag terug, bestaande uit een deel kapitaal en een deel rente. Hello Bank financiert de volledige aankoopprijs van de desktop, smartphone, of het digitaal fototoestel. Via de digitale lening ontleent men dus niet alleen het vereiste voorschot, maar meteen het hele aankoopbedrag.

Ook andere financiële instelling bieden inmiddels een digitale lening voor digitale apparaten aan. Echter gaat het daarbij niet steeds om een lening op afbetaling. Bepaalde elektrowinkels bieden de mogelijkheid een koop op afbetaling af te sluiten voor het digitale apparaat. Andere financiële instellingen bieden de digitale lening aan onder de vorm van een doorlopend krediet, waarna men met de kredietopening nog bijkomende digitale apparaten kan aankopen. Vergelijk dus tijdens een digitale lening simulatie vooreerst de kredietvorm.

tablet en laptop gekocht met digitale lening

© Pixabay

Tijdens het vergelijken van digitale leningen kunnen de volgende kenmerken met elkaar vergeleken worden:

Maximum te ontlenen bedrag. De digitale lening is specifiek gericht op kleine bedragen. In het geval van Hello Bank kan men via de digitale lening op afbetaling een bedrag tussen de 500 en 2.500 EUR ontlenen, net voldoende om een nieuwe tablet of smartphone mee te financieren.

Mogelijkheid om 110 of 120% van de aankoopprijs te financieren. Hoewel Hello Bank het krediet toestaat tot 100% van de aankoopprijs, bieden bepaalde kredietgevers de mogelijkheid 10 of 20% bovenop de aankoopprijs te ontlenen. Via dit bedrag kan de kredietnemer bijkomende kosten betalen, zoals een verzekering tegen vallen en diefstal van de smartphone. Idem zou men met de bijkomende procenten accessoires voor de desktop of smartphone kunnen aankopen, zoals een hoesje of bijkomende verzekering.

Kostprijs van de digitale lening. De kostprijs van de digitale lening wordt uitgedrukt onder de vorm van het jaarlijks kostenpercentage (JKP). Net als andere leningen op afbetaling verwijst het JKP naar de totale jaarlijkse kostprijs van de lening. De kredietgever mag voor het uitlenen van het geld voor de desktop, smartphone of tablet geen bijkomende kosten aanrekenen. Aangezien de digitale lening een doelgebonden lening is, zal bij de meeste kredietgevers de digitale lening een lagere rente en JKP hebben dan een algemene lening op afbetaling of persoonlijke lening.

Terugbetalingstermijn. De digitale lening wordt gecategoriseerd als een consumentenkrediet. Bijgevolg zijn de kredietgever en de kredietnemer gebonden aan de terugbetalingstermijnen zoals door de Belgische wetgever voorgeschreven. In geval van Hello Bank heeft men de keuze tussen een termijn van 3 tot 24 maanden, wat meteen de maximumtermijn is voor een consumentenkrediet van dit bedrag. Hou er evenwel rekening mee dat hoe langer men geld ontleent via een digitale lening, des te hoger de totale rente digitale lening zal zijn.

Voordelen digitale lening

Het grote voordeel van een digitale lening is het beperkt ontleend bedrag. Waar men misschien anders bij ouders of vrienden zou aankloppen voor een beperkte digitale lening, kan men nu ook zelf dit geld ontlenen bij een financiële instelling. Via de digitale lening kan men maximum enkele honderden euro’s ontlenen, waardoor men niet het risico loopt in een oneindige schuldenlast te belanden. Afhankelijk van de maandelijkse financiële mogelijkheden kan men de digitale lening aflossen op reeds 3 maanden, waarna men schuldenvrij is en integraal eigenaar van de desktop, tablet of smartphone.

Een digitale lening gaat ook met relatief weinig formaliteiten gepaard. Het volstaat een officiële offerte van het digitale apparaat en de accessoires voor te leggen, waarna men de financiële maandelijkse mogelijkheden dient in te vullen. Na een beoordeling van het dossier ontvangt men in de meeste gevallen diezelfde dag nog online een antwoord. Indien de kredietgever instemt met het geld lenen voor digitale apparaten, ontvangt men thuis de kredietovereenkomst, waarna men het geld op zijn/haar rekening ontvangt.

Het verschil tussen de digitale lening op afbetaling en de koop op afbetaling is dat men bij de eerste kredietvorm als kredietnemer het ontleend bedrag op zijn/haar bankrekening ontvangt waarna men de aankoop behoort te doen. Via een digitale koop op afbetaling wordt er geen fysiek geldbedrag ter beschikking gesteld, maar rechtstreeks het gekochte goed.

Simulatie digitale lening
De meeste financiële instellingen, waaronder Hello Bank, staan toe om online een simulatie uit te voeren van de mogelijkheden wat betreft de digitale lening. Op basis van hetzij het bedrag dat men wenst te ontlenen, hetzij het bedrag dat men maandelijks kan aflossen, becijfert Hello Bank de maandelijkse aflossingen van de digitale lening.

Vergelijk meer persoonlijke leningen:

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Alle doeleinden8,25%Gratis aanvraag
logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden7,85%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Alle doeleinden5,49%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Alle doeleinden4,90%Gratis aanvraag
logo cetelem leningen€ 1.200€ 75.000Alle doeleinden4,99%Gratis aanvraag
logo creditcourt leningen€ 1.250€ 40.000Alle doeleinden9,99%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Alle doeleinden4,70%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.