Let op, geld lenen kost ook geld.

button leningen vergelijken

Fietslening vergelijken: Geld lenen om een fiets te kopen

De fietslening is een lening onder de vorm van een persoonlijke lening waarmee men de aankoop van een (elektrische) fiets en fietsuitrusting kan financieren. Een fiets kopen met de nodige uitrusting voelt men vaak in de portemonnee. De fietslening helpt om deze uitgave te spreiden over meerdere maanden. Men doet er wel goed aan om leningen te vergelijken, maar hoe kan u nu de goedkoopste fietslening vinden?

Fietslening: Welke uitgave kan men financieren?

geld lenen voor elektrische fiets

© Pixabay – Elektrische fiets

Doorgaans dient de fietslening om een nieuwe fiets te kopen, maar dit kan afhankelijk zijn van kredietverstrekker tot kredietverstrekker. Zo is het onder meer mogelijk om tot 110% van het bedrag te lenen bij Cetelem zodat u op die manier ook direct bijkomende fietsuitrusting (helm, fietskledij, extra batterij, extra verlichting, …) en eventuele fietsverzekeringen kan financieren.

De fietslening is het meest interessant onder de vorm van een lening op afbetaling. Vele grootbanken zoals KBC en BNP Paribas Fortis bieden reeds specifieke fietsleningen aan met interessante rentevoeten.

Bij Beobank vallen bepaalde speedpedelecs en elektrische fietsen onder de voorwaarden van een autolening. Daardoor kunt u nog goedkoper geld lenen om een fiets te kopen.

Men kan ook steeds terecht bij elke kredietverstrekker om een lening op afbetaling zonder specifiek doeleinde af te sluiten. De rentevoet zal dan wel hoger liggen omdat er geen specifiek verantwoorde aankoop moet bewezen worden.

Toch mag het duidelijk zijn dat er veel mogelijkheden bestaan om de aankoop van een elektrische fiets te financieren. Men doet er dus zeker goed aan om leningen te vergelijken.  Verder op deze pagina kan u fietsleningen vergelijken

Waarom een elektrische fiets kopen?

Elektrische fietsen zitten in de lift. Bijna de helft van de verkochte fietsen is intussen elektrisch. Dit kan gaan van elektrische plooifietsen tot elektrische mountainbikes. Het aanbod is op korte termijn ook snel gegroeid.

De stijgende populariteit van elektrische fietsen valt eenvoudig te verklaren door de vele voordelen die ermee samengaan. Niet alleen kan men goedkoop lenen om een fiets te kopen, een elektrische fiets is ook veel goedkoper dan een auto. Bovendien worden ook files vermeden.

Het opladen van een elektrische fiets is ook goedkoop en kan door eenvoudigweg door een stekker in te steken. De werkelijke kostprijs hangt af van de spanning en laadcapaciteit van de fiets, maar zal in realiteit per herlaadbeurt slechts enkele eurocenten kosten.

Verder zijn er weinig verplichtingen bij gewone elektrische fietsen. Voor een speedpedelec is het In bepaalde gevallen wel vereist om deze in te schrijven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen en moet de fiets voorzien zijn van een kentekenplaat. Ook een verzekering kan dan verplicht zijn, maar men betaald geen verkeersbelasting.

Wie met de fiets naar het werk rijdt kan in aanmerking komen op een belastingvrije fietsvergoeding van 0,23 euro per kilometer. Ook voor ondernemingen zijn er financieel interessante mogelijkheden om een fiets te kopen. Particulieren vergeten beter niet dat bepaalde gemeenten ook subsidies of premies geven voor de aankoop van een elektrische fiets.

Fietsleningen vergelijken

Eerder in het artikel kon u al lezen wat het belang is van fietsleningen vergelijken. Omdat er verschillen kunnen zijn tussen de kredietverstrekkers onderling, neemt u best een kijkje op de website van de kredietgever zelf om te bepalen welke lening het best bij uw situatie past. Gebruik onderstaande tabel om kennis te maken met enkele fietsleningen.

Via onderstaande tabel kan u fietsleningen vergelijken en snel naar de site van de desbetreffende aanbieder navigeren:

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Aankoop (elektrische) fiets4,19%Gratis aanvraag
logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden7,85%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Alle doeleinden5,49%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Alle doeleinden4,90%Gratis aanvraag
logo creditcourt leningen€ 1.250€ 40.000Alle doeleinden9,99%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Aankoop (elektrische) fiets3,59%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Aandachtspunten bij geld lenen voor een elektrische fiets

Fietsleningen vergelijken is belangrijk. Niet alleen om het meest interessante tarief van een fietslening te vinden, maar ook om na te gaan of de aankoop van een nieuwe fiets onder de voorwaarden van de lening valt. Dat kan namelijk per kredietgever verschillend zijn.

Leningen vergelijken om het goedkoopste tarief van een fietslening te vinden kan men doen door het jaarlijks kostenpercentage (JKP) te vergelijken. Kredietverstrekkers zijn wettelijk verplicht om het JKP te hanteren. Zodoende weet de consument wat de totale kostprijs van een bepaalde lening is. Een groot aantal factoren die kunnen verschillen tussen verschillende kredietgevers zijn de volgende:

Minimum en maximum te ontlenen bedrag: Elke kredietverstrekker biedt leningen aan volgens hun eigen voorwaarden. Hierdoor kunnen er verschillen optreden. Wilt u lenen bij Cetelem dan bedraagt het maximum bedrag van een fietslening 6.000 euro. Bij KBC kan men echter lenen tot een bedrag van 50.000 euro.

Gestaafd inkomen en toetsing zwarte lijst: Alvorens een fietslening toe te staan, zal de kredietverstrekker een bewijs van inkomen willen ontvangen. Daarnaast is men verplicht om bij elke lening aanvraag het CKP te consulteren om er zeker van te zijn dat de lening terugbetaald kan worden en/of u niet teveel leent volgens uw capaciteiten.

Maximum looptijd: Hoe langer men leent, hoe duurder een lening doorgaans wordt. Ook het JKP kan variëren indien de looptijd van de lening al dan niet korter of langer wordt. Fietsleningen simuleren op de website van een kredietverstrekker kan nuttige inzichten verschaffen.

Kostprijs van de lening: Financiële instellingen zijn verplicht om het JKP (jaarlijks kostenpercentage) te vermelden. Dit percentage omvat niet alleen de rentekost maar ook alle bijkomende kosten die bij de lening horen. Vergelijk met andere woorden zeker het JKP wanneer u op zoek gaat naar een fietslening.