Let op, geld lenen kost ook geld.

button leningen vergelijken

Geld lenen voor de feestdagen

Niet alleen de feestdagen in december kunnen zwaar doorwegen op uw portefeuille, ook andere feestdagen zoals Halloween (oktober) of Valentijn (februari) komen soms met een kostenplaatje.
Veel mensen die het bos niet meer door de bomen zien, vragen zich dan ook terecht af, of het mogelijk is om geld te lenen voor de feestdagen?

Lenen voor feestdagen, ongebruikelijk?

We lenen steeds frequenter geld om onze trouw of om onze reis te financieren of zelfs om de studies van onze kinderen te betalen. Waarom zou u dus geen geld kunnen lenen om de feestdagen te kunnen overbruggen?

In de periode van oktober tot zelfs februari heeft u wellicht te kampen met een aantal bijkomende kosten. Halloween, Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar, Valentijn, … allemaal kunnen ze stuk voor stuk doorwegen op uw financiële toestand.

Tips om de decembermaand financieel te overleven

Onze eerste tip voor mensen die vrezen dat al deze feestdagen kunnen doorwegen: Neem even de tijd om na te denken hoe u met weinig middelen, er toch een fijne feestperiode kan van maken. Uw Kerstboom hoeft immers niet groter te zijn dan die van uw buurman, vuurwerk (overigens gevaarlijk) hoeft u niet zelf aan te kopen maar kan u toch gratis van genieten als uw gemeente het vuurwerk aansteekt.

Geld lenen tijdens feestdagen zoals de Kerstperiode in december

© Pixabay – Kerstboom

Het is met andere woorden belangrijk dat u op voorhand een inschatting kan maken en een budget opstelt. Zo vermijd u dat u teveel geld leent, of ziet u misschien mogelijkheden om toch geld lenen te vermijden. Het instellen van een maximale limiet is alvast een goed idee.

Een budget met limiet opmaken kost een beetje tijd, maar kan u wel geld besparen door minder te moeten lenen. In dat budget kan u alle kosten onderbrengen, zoals het maximale bedrag dat u wilt besteden aan cadeaus, het aantal cadeaus, maar ook inzake de feestmaaltijd of decoratie kan u op voorhand al het een en ander voorbereiden.

Een geschenk hoeft niet steeds duur te zijn, of u kan ervoor kiezen om “secret santa” te hanteren bij een groot gezin. Zo hoeft u maar in te staan voor één cadeau. Het draait immers niet om cadeaus, maar om de sfeer en gezelligheid die zulke feestdagen met zich meebrengen.

Toch geld lenen voor de feestdagen

Misschien wilt u toch voldoende reserves voorzien om de feestdagen te overbruggen, of wilt u eenmalig eens iets extra doen voor uw partner. In dat geval zal u op zoek moeten gaan naar een kleine lening.

Met een kleine lening vanaf bijvoorbeeld 500 euro heeft u dan minder kopzorgen en hoef je geen schrik te hebben van grote afbetalingsplannen: de terugbetaling wordt immers over verschillende maanden gespreid.

Hoe kleine lening in december bekomen?

Een kleine lening bekomen kan u in eerste instantie bij uw eigen bank, maar vermoedelijk hanteren zij niet altijd de meest aantrekkelijke tarieven.
Veel kredietverstrekkers waarmee wij samenwerken, richten zich net op dit segment van kleine leningen en bieden leningen aan die soms veel goedkoper zijn dan bij grootbanken. Bovendien kunt u de aanvraag online indienen, u hoeft dus geen verplaatsing te maken.

Vergelijk online persoonlijke leningen

Vergelijk leningen alvorens u een online aanvraag indient. U kan starten met vergelijken in onderstaande tabel, maar zelf ook verder op zoek gaan naar een betrouwbare kredietverstrekker die interessante tarieven kan aanbieden op een persoonlijke lening.

Start hier met leningen vergelijken, simuleer bij elke kredietgever uw lening, bereken de maandelijkse terugbetaling en vraag online de goedkoopste lening aan. Elke aanvraag is vrijblijvend.

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Alle doeleinden8,25%Gratis aanvraag
logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden7,85%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Alle doeleinden5,49%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Alle doeleinden4,90%Gratis aanvraag
logo cetelem leningen€ 1.200€ 75.000Alle doeleinden4,99%Gratis aanvraag
logo creditcourt leningen€ 1.250€ 40.000Alle doeleinden9,99%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Welke soort lening voor feestdagen?

Indien uiteindelijk blijkt dat u toch een kleine lening zal nodig hebben om de feestdagen te overbruggen, dan kan u beroep doen op een verschillend aantal kredietformules om de feestperiode te overbruggen. Onderstaand kan u een beknopt overzicht terugvinden.

Geldreserve: Een geldreserve of doorlopend krediet houdt in dat u op voorhand een kredietlimiet afspreekt met de kredietverstrekker. Stel dat dit 5.000 euro is, dan kan u beschikken over een krediet tot dat bedrag. De terugbetaling ervan verloopt in schijven of kan u naarmate uw mogelijkheden direct terugstorten.

U bent niet verplicht om het gehele bedrag op te nemen, maar het terugbetaalde kapitaal kan u achteraf opnieuw opnemen als dat nodig zou blijken. Deze kredietformule is heel flexibel, maar ook heel erg duur. Klik hier om meer te lezen over geldreserves.

Een kaskrediet: Een kaskrediet is in zekere mate vergelijkbaar met een geldreserve. Alleen wil dit zeggen dat je in de min kan gaan op je zichtrekening. Ook hier is de limiet beperkt en wordt deze op voorhand afgesproken met de bank.

Aangezien het hier opnieuw gaat om een flexibele manier van geld lenen, mag je er van uitgaan dat het een dure formule is ten opzichte van de overige mogelijkheden. Klik hier om meer te lezen over het kaskrediet.

Kredietkaarten: Een kredietkaart is ook een soort van geldreserve waaraan een kredietkaart verbonden is. U beschikt hierbij over een krediet die u mag gebruiken, maar die u dient terug te betalen op vooraf bepaalde tijdstippen. Vaak worden er geen interesten aangerekend van zodra het krediet wordt terugbetaald binnen de maand (bijvoorbeeld van zodra uw loon gestort is). Jaarlijks zullen wel kosten worden aangerekend voor het houden van de kaart.

Betaalt u echter het negatief saldo op uw kredietkaart niet tijdig terug, dan zullen wel interesten worden aangerekend. Vaak liggen deze dan ook vrij hoog, in lijn met deze van een geldreserve. Klik hier om meer te lezen over kredietkaarten.

Prepaid kredietkaart: Een prepaid kredietkaart vergt eerder een proactieve tussenkomst van u. Dit is een kaart waarbij u geen negatief saldo kan bekomen. U dient eerst de kaart te voorzien van een saldo alvorens u deze kunt gebruiken.

Met een prepaid kredietkaart bent u dus in staat om in zekere mate te sparen voor onvoorziene uitgaven of de feestdagen. Er worden alleen kosten aangerekend voor het houden van de kaart. Aangezien u geen negatief saldo kan bekomen, zal er nooit rente worden aangerekend. Klik hier om meer te lezen over prepaid kredietkaarten.

Persoonlijke lening: In de meeste gevallen zal u kiezen voor een persoonlijke lening op afbetaling. Dit is een lening die u kan aangaan voor allerlei doeleinden (vakanties, huwelijken, zelfs feestdagen).

Bij een persoonlijke lening zal de terugbetaling verlopen in maandelijkse schijven. Het bedrag wordt vooraf bepaald zodat u zich daarop kan voorbereiden. Dit type van lenen is – behalve een prepaid kredietkaart – wel goedkoper dan de andere beschreven leenformules. Klik hier om meer te lezen over persoonlijke leningen.

Wilt u ook de goedkoopste lening vinden?

button leningen vergelijken