Let op, geld lenen kost ook geld.

button leningen vergelijken

Hoe kan men geld lenen zonder bank?

Kan men geld lenen zonder bank? Het is een vraag die met regelmaat gesteld wordt, maar waarop vele antwoorden mogelijk zijn. Geld lenen zonder bank houdt in dat men geld leent, zonder tussenkomst van een traditionele bankinstelling. Het spreekt voor zich dat er verschillende mogelijkheden zijn. We overlopen graag even de meest populaire vormen van geld lenen zonder bank.

Geld lenen zonder bank

Geld lenen bij een bank is niet altijd eenvoudig. De nasleep van de financiële crisis van 2008 heeft daar ongetwijfeld iets mee te maken. Ook veel zelfstandige ondernemers merken hier de gevolgen van.

Met lening.org werken we samen met diverse instellingen waarbij men geld kan lenen. Ongeacht uw situatie blijft het interessant om leningen met elkaar te vergelijken en op zoek te gaan naar de goedkoopste lening. Zolang er geen contract getekend wordt, is elke lening aanvraag en simulatie gratis en vrijblijvend.

Er zijn tal van mogelijkheden om geld te lenen zonder dat de tussenkomst van een bank vereist is. Crowdfunding is een opkomend populair fenomeen die zoiets realiseert, maar ook de onderlinge lening of geld lenen bij gespecialiseerde instellingen zijn een mogelijkheid.

Online geld lenen

Veel kredietverstrekkers waarmee wij samenwerken, richten zich uitsluitend op het verstrekken van persoonlijke leningen (= de lening op afbetaling) of doorlopende kredieten. Zij bieden behalve leningen, geen enkele andere bankdiensten aan. Strikt genomen vallen deze instellingen onder de noemer ‘geld lenen zonder bank’.

Online geld lenen zonder bank is mogelijk bij zulke instellingen. De leensoort echter is exact dezelfde als bij banken. Het gaat om persoonlijke leningen en doorlopende kredieten (vaak gekend als geldreserves).

Veel van deze instellingen bieden online een lening simulator aan. Men kan dan nagaan hoeveel er maandelijks terugbetaald moet worden en wat de kosten zijn die verbonden zijn aan de lening. Leningen vergelijken doet u het best aan de hand van het JKP (Jaarlijks kostenpercentage). Elke instelling is verplicht om het JKP te vermelden bij de lening. Het JKP duidt aan hoeveel de totale kostprijs is van een lening. Deze omvat dus naast de rentetarieven ook bijkomende dossierkosten. Op die manier kan u als particulier op een eenvoudige wijze leningen met elkaar gaan vergelijken.

Vergelijk persoonlijke leningen

We raden u altijd aan om eerst leningen te vergelijken alvorens u een beslissing maakt. Het is mogelijk om uw huisbank of andere banken te contacteren, maar breidt uw zoektocht zeker ook verder uit naar bekende online kredietverstrekkers. Cofidis, Cetelem of Kredietpartner zijn hier ideale voorbeelden van. Op deze websites kan men lening simulaties uitvoeren en nog meer leningen met elkaar vergelijken.

Start zelf met leningen vergelijken. In onderstaande tabel kan u een aantal aanbieders terugvinden waarmee lening.org samenwerkt. Klik door naar de website en voer zelf simulaties uit.

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Alle doeleinden4,89%Gratis aanvraag
logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden7,85%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Alle doeleinden5,49%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Alle doeleinden4,90%Gratis aanvraag
logo cetelem leningen€ 1.200€ 75.000Alle doeleinden4,99%Gratis aanvraag
logo creditcourt leningen€ 1.250€ 40.000Alle doeleinden9,99%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Alle doeleinden4,70%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Onderhandse lening

Het is algemeen bekend dat een lening bekomen niet zo eenvoudig meer is als vroeger. Instellingen zijn er strenger op geworden en misschien heeft u een notering op de zwarte lijst? Er zijn tal van redenen waarom mensen onderhands gaan lenen. Dit kan dan bijvoorbeeld gaan om een lening die men bekomt bij vrienden of familie. Geld lenen zonder bank is dus ook op deze manier perfect mogelijk, maar er zijn wel aandachtspunten aan verbonden.

geld lenen zonder bank

© Shutterstock

Wettelijk gezien zijn er weinig beperkingen en kan elke particulier aan eender wie geld lenen. Logischerwijze lenen vrienden of familie wel eens geld uit om een moeilijke financiële periode te overbruggen of om een aankoop mee te helpen financieren.

Een klein bedrag lenen bij vrienden of familie kan zelfs zonder contract gebeuren maar we raden u wel aan om een schuldbekentenis op te maken. In alle gevallen is het mogelijk om een contract onderhandse lening op te maken waarin alle formaliteiten geregeld worden. Lees hier meer over de onderhandse lening.

Crowdfunding

Quasi iedereen kent het begrip crowdfunding wel. Het is ook een manier van geld lenen zonder bank. Vooral in het buitenland is het een populaire vorm van geld lenen door particulieren, aan andere particulieren. Kickstarter (voor projecten) en GoFundMe (voor particulieren) zijn hier goede voorbeelden van.

In België was het tot voor kort alleen maar mogelijk om via crowdfunding geld te lenen als ondernemer voor het financieren van projecten. Sinds 2017 is Mozzeno er echter in geslaagd om een crowdfunding platform op te richten dat zich uitsluitend richt op particulieren. Klik hier om de website van Mozzeno te bekijken »

crowdfunding

© Pixabay

Blijf echter wel realistisch: Mozzeno zal bij een aanmelding een kredietcheck uitvoeren om na te gaan of men kredietwaardig is. Wie een vermelding heeft op de zwarte lijst kan moeilijkheden ondervinden om lid te worden. Een ander gevolg kan zijn dat de aanmelding wel wordt goedgekeurd, maar dat het risicoprofiel hoger ligt, alsook de interesten die men op deze lening moet betalen.

Geld lenen bij een autodealer?

Specifiek voor de aankoop van een nieuwe auto kan men de vraag gesteld krijgen of de financiering niet mag gebeuren bij de autodealer of bij een aangesloten instelling. In sommige gevallen wordt dit gekoppeld aan andere interessante voorwaarden bij de aankoop van de wagen en kan men geld lenen zonder bank.

Wees steeds attent in zulke situaties. Alhoewel het zeer makkelijk is om alles direct bij één partij te regelen, hoeft dit niet perse het meest interessante voorstel te zijn. Tijdens Autosalon condities verlagen veel banken en andere instellingen ook hun rentetarieven. Er zal vaak ook een voorschot gevraagd worden waarmee je rekening dient te houden.

Ook bij leningen aan 0% rente dient men aandachtig te blijven. Stel dan even de vraag waar de autodealer winst op maakt. Vaak tracht men deze winstmarge te optimaliseren door een lagere overnameprijs voor de oude wagen aan te bieden. Onderhandel met andere woorden eerst over de aankoopprijs van uw wagen en dan pas over de lening.

Geld lenen bij grote winkelketens?

Wanneer men van plan is om een aankoop te verrichten bij een grote winkelketen, dan is het best mogelijk dat de winkelketen in kwestie een financiering toestaat aan 0%. Weet u echter wel wat de gevolgen hiervan zijn?

Deze winkelketens werken vaak samen met een specifieke kredietverstrekker. De spreiding van de betaling die u ontvangt gaat echter wel gepaard met het openen van een krediet. Doorgaans ontvangt men ook een kredietkaart die later opnieuw in de winkelketen gebruikt kan worden.

Omdat het gaan om een kredietopening, wil dat ook zeggen dat men bij de Nationale Bank zal worden nagegaan hoe uw kredietwaardigheid is, maar ook dat dit krediet wordt gemeld bij het CKP. Dit kan invloed hebben op leningen die men in de nabije toekomst zou willen aangaan.

Een krediet bij een winkelketen kan best nuttig zijn, maar wees aandachtig voor de kleine lettertjes en andere voorwaarden die in het contract vermeld staan. Lees hier meer over kredietkaarten bij winkelketens.

Wilt u ook de goedkoopste lening vinden?

button leningen vergelijken