Let op, geld lenen kost ook geld.

button leningen vergelijken

Overzicht kredieten

Wat is een krediet?

Een krediet of lening wil zeggen dat een persoon of financiële instelling (de kredietgever) geld leent aan een andere persoon (de kredietnemer). Die laatste betaald vervolgens het krediet terug volgens vooraf bepaalde voorwaarden. Men zal daar eveneens interesten op betalen zolang er nog een deel van het kapitaal niet werd terugbetaald.

Met een krediet kan je geld opnemen tot een bepaald maximum (de kredietlimiet). De terugbetaling gebeurd grotendeels volgens uw eigen mogelijkheden, al wordt er meestal wel in het contract een kleine minimum maandelijkse terugbetaling afgesproken. Soortgelijke doorlopende kredieten kennen dan doorgaans ook geen einddatum en zijn onderhevig aan wisselende rentetarieven die afhankelijk zijn van de toestand van de markt.

Banken bedoelen met een lening vaak de persoonlijke lening. Er wordt dan geld geleend voor een bepaald doel (autolening om een auto te kopen, renovatielening om verbouwingswerken te financieren, …). Soortgelijke leningen zijn minder flexibel omdat er geen wederopname van het terugbetaalde kapitaal mogelijk is, maar ze zullen doorgaans veel goedkoper zijn in rente. Bij een persoonlijke lening wordt op voorhand afgesproken hoeveel de maandelijkse terugbetaling zal bedragen en over welke periode dit zal gebeuren.

Soorten kredieten

Kredieten bestaan in veel verschillende vormen. Ook een kredietkaart is een vorm van een krediet waarbij middels een kaart goederen kunnen gekocht worden, waarbij de terugbetaling (al dan niet in verschillende schijven) pas op een later tijdstip kan verricht worden.

Een kredietopening is een vrij flexibele vorm van geld lenen. Het is de verzamelnaam van verschillende kredieten die doorgaans op kleine verschillen na, hetzelfde zijn qua kenmerken. Denk maar aan kredietkaarten, een kaskrediet of geldreserve die voorbeelden zijn van flexibele manieren om geld te lenen of achter de hand te houden om een tijdelijke moeilijke financiële periode te overbruggen. Vergeet echter niet dat elk van deze kredieten wordt bijgehouden door De Centrale voor kredieten aan particulieren (CKP) en deze mee in beschouwing wordt genomen voor het bepalen van uw kredietwaardigheid na het aanvragen van een lening. Vele kredietkaarten en kaskredieten kunnen met andere woorden wel het maximale bedrag beïnvloeden dat u kan lenen.

Kredieten komen ook voor in specifieke vormen zoals een overbruggingskrediet dat ook dient om een periode te overbruggen in afwachting tot je in staat bent om deze lening terug te betalen. Doorgaans wordt een overbruggingskrediet gebruikt om een nieuwe woning aan te kopen, in afwachting tot de oude woning verkocht is.

Lees meer over kredieten

Kredietkaarten vergelijken en tips om de goedkoopste te vinden

Kredietkaarten vergelijken en tips om de goedkoopste te vinden
Een kredietkaart is een betaalmiddel waarmee men in bijna ieder land ter wereld zonder problemen kan betalen, geld kan afhalen en online reservaties kan plaatsen....

Lees artikel verder...

Kaskrediet: Eenvoudig maar duur

Kaskrediet: Eenvoudig maar duur
Wat is een kaskrediet? Een kaskrediet kan beschouwd worden als een flexibele geldreserve die gelinkt is aan een zichtrekening bij een financiële instelling. Via een...

Lees artikel verder...

Doorlopend krediet vergelijken

Doorlopend krediet vergelijken
Wat is een doorlopend krediet? Het is belangrijk te begrijpen op wat het concept doorlopend krediet slaat vooraleer men zich de vraag “hoeveel kan ik...

Lees artikel verder...

Geldreserve simuleren en vergelijken

Geldreserve simuleren en vergelijken
Wat is een geldreserve? Een geldreserve is een krediet waarbij men de mogelijkheid krijgt om geld op te nemen op de momenten dat men uitgaven...

Lees artikel verder...

Vergelijk kredieten en persoonlijke leningen

AanbiederMinimumMaximumSoortJKP vanaf (*)Simulatie
logo cetelem leningen€ 1.250€ 3.000Doorlopend krediet12,50%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Lening op afbetaling4,89%Gratis aanvraag
logo santander leningen€ 500€ 50.000Lening op afbetaling7,85%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Lening op afbetaling5,49%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Lening op afbetaling4,90%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 500€ 10.000Doorlopend krediet13,50%Gratis aanvraag
logo cetelem leningen€ 1.200€ 75.000Lening op afbetaling4,99%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 5.500€ 15.000Doorlopend krediet9,50%Gratis aanvraag
logo creditcourt leningen€ 1.250€ 40.000Lening op afbetaling9,99%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Crowdfunding lening4,70%Gratis aanvraag
(*) Representatief voorbeeld: Kredietopening onbepaalde duur van 2.000 euro, jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 9,50% (variabel jaarlijkse debetrente : 9,50%) + eventueel kosten kaart (vaste prijs of % van het openstaande saldo). Vraag een exacte berekening bij een van bovenstaande partijen.
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.