Let op, geld lenen kost ook geld.

button leningen vergelijken

Kredietkaart verloren of gestolen? Dit moet je doen!

Een kredietkaart is handig in bepaalde omstandigheden en wordt frequent gebruikt in het buitenland op reis, of voor online aankopen. Maar wat moet u doen indien u uw kredietkaart of betaalkaart verloren bent? Of erger: wanneer deze gestolen werd?

Wat te doen bij verloren of gestolen kredietkaart?

Card Stop logoIn eerste instantie is het bij verlies van een betaalkaart of kredietkaart belangrijk om de kaart te blokkeren. Dit kan u doen bij Card Stop via het nummer 070/344.344 (vanuit het buitenland: +32 70 344 344). Card Stop is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Klik hier voor meer info over Card Stop.

Een medewerker van Card Stop zal u verder begeleiden in het blokkeren van uw betaalkaart of kredietkaart. U zult wel informatie dienen te verstrekken aan de medewerker:

  • De situatie: gaat het om diefstal, verlies of fraude?
  • Het aantal kaarten die geblokkeerd moeten worden.
  • Uw identiteitsgegevens: naam, adres, geboortedatum,…
  • Het kaarttype: Betaalkaart, Visa, MasterCard, prepaid kredietkaart?
  • Uitgever van de kaart: meestal zal dat uw bank zijn.
  • Het nummer van de kaart die moet geblokkeerd worden.
  • Het rekeningnummer dat aan de kaart gekoppeld is.

Na afloop zal u een dossiernummer toegewezen krijgen. Bewaar dit nummer goed voor toekomstige referenties of voor een aangifte bij de politie.

Contacteer nadien ook even uw bank om hen te melden dat u de kredietkaart of betaalkaart verloren hebt. Indien nodig kunnen ze reeds een nieuwe betaalkaart voorzien. Indien het gaat om een kredietkaart, dan zal Card Stop zelf het nodige doen en een nieuwe kredietkaart aanmaken.

Card Stop rekent geen kostprijs aan voor het blokkeren van uw kaarten. U betaalt enkel de oproepkosten van 0,30 euro per minuut.

Bij diefstal en vermoedens van fraude

Zowel bij verlies, maar zeker bij diefstal en vermoedens van fraude dient u langs te gaan bij het lokale politiekantoor om een klacht in te dienen. Daar zal dan een proces-verbaal worden opgesteld.

Neem ook alle gegevens mee zoals het rekeningnummer dat aan uw kaart verbonden is en het dossiernummer dat u hebt ontvangen bij Card Stop. Indien nodig zal de politie een bijkomend onderzoek instellen.

Het belang van deblokkeren

Het dossiernummer dat u hebt ontvangen van Card Stop is een bewijs van aangifte. Indien er nog transacties op de kaart zouden plaatsvinden ná deze aangifte, dan draait u met zekerheid niet meer op voor de kosten.

Indien er betalingen zijn gebeurd tussen het moment van verlies en de aangifte ervan bij Card Stop, zijn deze slechts in beperkte mate voor uw eigen rekening.
Doorgaans komt de uitgever van de kredietkaart tussen bij frauduleuze betalingen, doch deze hanteert meestal een franchise. Doorgaans bedraagt deze 150 euro.

Wanneer er sprake is van grove nalatigheid, dan is het mogelijk dat frauduleuze betalingen toch voor uw eigen rekening zijn. Grove nalatigheid kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer u de code op uw kaart heeft geschreven of een uiterst eenvoudige pincode heeft gebruikt, bijvoorbeeld “1111”.

Kredietkaart verloren op reis

kredietkaartenUw kredietkaart zal u hoogst waarschijnlijk meenemen op reis in het buitenland. Een kredietkaart is immers eenvoudiger om te gebruiken dan een betaalkaart. Een bijkomend voordeel is ook dat het saldo slechts één keer per maand van uw rekening wordt gehaald.

Indien u uw kredietkaart verloren bent op vakantie, dan is de procedure hetzelfde als hierboven omschreven. Indien u dringend een nieuwe kredietkaart nodig heeft, dan kan een procedure worden ingesteld zodat u tussen de 24 uur en 48 uur na aangifte bij Card Stop een nieuwe kaart in het buitenland kan ontvangen.

Kredietkaart op reis: Tips

Vraag voor uw vertrek aan uw bank om de kredietlimiet tijdelijk te verhogen wanneer u uw kredietkaart meeneemt op vakantie. Wie een auto huurt in het buitenland, heeft misschien al gemerkt dat uw waarborg wordt vastgezet op de kredietkaart. Hierdoor kan uw kredietlimiet veel sneller bereikt zijn dan verwacht.

Door de kredietlimiet tijdelijk te verhogen bent u ook zeker dat onverwachte kosten in het buitenland betaald kunnen worden. U kan tegelijkertijd laten nagaan of uw kredietkaart in het buitenland kan gebruikt worden.

Wees steeds op uw hoede, zeker wanneer men aangeeft dat er problemen zijn met de betaling en men vraagt om een tweede keer uw code in te geven. Ook voor mensen die té behulpvol lijken of uw kredietkaart vragen om uw identiteit te bewijzen dient u op uw hoede te zijn.

Noteer ook ergens het kaartnummer van uw kredietkaart, maar niet de code! Bij verlies van een kaart, dient u het kaartnummer op te geven. Dit kan veel opzoekingswerk besparen.

Sla zeker het nummer op van Card Stop (070/344.344) in uw telefoon zodat u telkens het nummer bij de hand heeft en snel actie kan ondernemen bij verlies of diefstal van uw kredietkaart.

Wilt u ook de goedkoopste lening vinden?

button leningen vergelijken