Let op, geld lenen kost ook geld.

button leningen vergelijken

Lening rente tarieven: Voordeliger lenen mogelijk?

Rentes van leningen vergelijken en lening simulaties uitvoeren is een alledaags gegeven in de zoektocht naar de beste lening. De tarieven van rentevoeten kunnen immers sterk verschillen tussen banken onderling. Waarom verschillen de rente tarieven en kan je hierdoor voordeliger lenen?

Verschillende rente tarieven van leningen

Vooral het gegeven of het gaat om een grootbank blijkt voor verschillen te zorgen. Wie geïnteresseerd is in goedkoop lenen zal daardoor doorgaans voordeliger af zijn bij een grootbank. Een grootbank kan immers op grote schaal kredieten aanbieden en de administratie- en personeelskosten spreiden over de verschillende vestigingen. Kleinere banken hebben daartegenover niet de mogelijkheid om aan kostenspreiding te doen en zijn gebonden aan hun vaste uitgaven.

Al mag het verschil tussen “goedkoop geld lenen” en “duur geld lenen” niet louter teruggebracht worden tot de grootte van de kredietinstelling. Lokale kredietinstellingen kunnen als commerciële strategie (tijdelijk) een een lage rentevoet aanbieden, waardoor men als éénmalige kandidaat-kredietnemer daar beter bij af is. Onthou vooral dat lenen altijd geld kost, en dat leningen vergelijken daarom altijd nuttig is: Je leert veel bij over de soorten leningen en de voorwaarden, maar je denkt ook aan je portemonnee door op zoek te gaan naar de meest voordelige lening.

Goedkoop geld lenen: valse uitdrukking?

Binnen de kredietmarkt zullen bepaalde kredietvormen goedkoper zijn dan andere. Wie bijvoorbeeld een hypothecair krediet neemt, zal bijvoorbeeld merken dat de effectieve rente beduidend lager is dan deze van een persoonlijke lening of autolening. Een hypothecair krediet is immers gebonden aan een hypothecair voorrecht, waardoor de kredietgever een bijkomende zekerheid tot terugbetaling ontvangt. De kandidaat-kredietnemer zal op zijn/haar beurt beloond worden met een lagere rentevoet.

Voor elke kredietvorm geldt dat honderden euro’s bespaard worden door te opteren voor een kortere looptijd van het krediet. Kredietgevers beschikken immers sneller terug over hun uitgeleend kapitaal, wat nadien weer ter beschikking gesteld kan worden aan een andere kredietnemer. Om goedkoop te lenen is het met andere woorden aangeraden om de looptijd van de lening zo kort mogelijk te houden (bv. Een hypothecair krediet op 15 jaar in plaats van 20 jaar).

Hou ook steeds rekening met seizoensgebonden leningen. Wie zo “goedkoop mogelijk” geld wil lenen, voor de aankoop van een nieuwe of tweedehandswagen, zal bijvoorbeeld de laagste rentevoet rond de periode van het autosalon aantreffen. Gezinnen die twijfelen om hun woning te verbouwen en/of van groene investeringen te voorzien, kunnen dan weer de laagste rente vinden in de periode rond Batibouw (bouwsalon).

Goedkoop geld lenen is een beetje een valse slogan omdat lenen je altijd geld zal kosten. Door leningen te vergelijken bij verschillende banken kan je echter wel op zoek gaan naar de leningen met de laagste rentes en/of kostprijs.

Wilt u ook de goedkoopste lening vinden?

button leningen vergelijken

Dure vormen van geld lenen

Kredieten die gekenmerkt worden door flexibiliteit zullen doorgaans met een hogere rentevoet gepaard gaan. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een kaskrediet of geldreserve. Wie aan rente vergelijken doet tussen een lening op afbetaling en doorlopend krediet zal merken dat de laatste kredietvorm een veel hogere rentevoet heeft.

Rente tarieven van leningen vergelijken en simuleren

© Shutterstock – Rentes van leningen vergelijken

Bij een doorlopend krediet is een kredietnemer immers niet verplicht om het krediet op te nemen en kan het openstaand saldo grotendeels op eigen tempo worden afgelost. De kredietgever is bijgevolg nooit zeker van de looptijd van de lening en hoogte van de te ontvangen rente, wat zal resulteren in een duurdere lening.
Een lening op afbetaling wordt daartegenover gekenmerkt door vaste maandelijkse aflossingen en een vaste maandelijkse rente. De kredietgever is zeker van zijn opbrengst en zal dus sneller geneigd zijn een lagere rentevoet aan te bieden.

Ook kredieten zonder stavingstukken of exact doel zullen doorgaans dure vorm van geld lenen zijn. Wie bijvoorbeeld een persoonlijke lening zou afsluiten kan besluiten om het geld te besteden aan een nieuwe wagen of tweedehandswagen, maar zal op die manier een veel hogere rente betalen dan wanneer specifiek een autolening werd afgesloten. Rente vergelijken is dus niet alleen een kwestie van de effectieve rentevoet vergelijken, maar ook analyseren welk type krediet bij uw doelen past.

Tips: Voordeliger lenen

Naast verschillende lening simulaties uitvoeren en lening vergelijken, zijn er nog enkele maatregelen die u zelf kan nemen om de rente te verlagen.

1. Versterk het vertrouwen van de kredietgever. Een kredietovereenkomst is een vertrouwensovereenkomst, waardoor u goedkoop geld kan lenen door het vertrouwen van de kredietgever te versterken. Probeer bijkomende zekerheden te verstrekken aan de kredietgever (o.a. borgstelling, als koppel in plaats van als alleenstaande lenen) om op die manier de rente te verlagen.

2. Wees realistisch en eerlijk. Probeer realistisch geld te lenen. Kredietgevers huiveren van kandidaat-kredietnemers die geen idee hebben van de concrete som die ze wensen te ontlenen of hun maandelijkse mogelijke aflossingen. Een krediet simulatie kan u nader inzicht verschaffen in hoeveel men kan lenen, alsook de haalbare maandelijkse aflossingen. Je verwacht problemen? Zoek in eerste instantie zelf naar mogelijke oplossingen om het probleem op te lossen. De bank zal des te graag meedenken en misschien een nóg betere oplossing voorstellen.

3. Let op voor minikredieten. Zoals hierboven vermeld, zal in principe de kostprijs van de lening dalen door de looptijd beperkt te houden. Dit gegeven geldt niet voor minikredieten, minileningen of flitsleningen. Dit type van kredieten is specifiek gericht op kredietnemers die snel een klein bedrag rond 250 of 500 EUR nodig hebben, maar tijdelijk niet over dit bedrag beschikken. Naast een zeer hoge rentevoet zal men tevens het krediet binnen enkele dagen en/of weken moeten terugbetalen. Soms handig, maar vaak duur. Simuleer zelf of een doorlopend krediet niet nuttiger én goedkoper kan zijn dan een minilening.

Wilt u ook de goedkoopste lening vinden?

button leningen vergelijken