Let op, geld lenen kost ook geld.

button leningen vergelijken

Motorlening simuleren en info

Is een motorlening simulatie vergelijkbaar met een autolening simulatie, en waar kan u de beste rentetarieven vinden? Een motor kopen en onderhouden is niet altijd even eenvoudig. Ervaren motards weten dat een motor evenveel kan kosten als een gewone gezinswagen, waardoor lenen voor een motor soms noodzakelijk is. Gelukkig zijn er op de financiële markt verschillende manieren om geld te lenen voor een motor. Wat is een motorlening exact en werkt een motorlening op identieke wijze als een autolening?

Wat is een motorlening?
Een motorlening is een krediet waarbij de kredietgever tijdelijk de aankoopprijs van de motor voorschiet, en waarbij de kredietnemer zich verbindt om deze aankoopprijs in schijven terug te betalen. Wanneer men de motor in een garage of bij motorhandelaar koopt kan men doorgaans rechtstreeks de motor financieren bij de garage of motorhandelaar. Een motorlening kan ook steeds worden afgesloten bij een professionele kredietgever. Bepaalde kredietgevers hebben zich gespecialiseerd in het aanbieden van tweedehands motorleningen, waardoor een simulatie van de motorlening uitvoeren noodzakelijk is om de goedkoopste lening voor de specifieke motor te achterhalen.

Motorleningen vergelijken en simulaties

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Aankoop auto (occasie)5,09%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Aankoop auto (nieuw)4,19%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Aankoop auto (elektrisch)4,19%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Aankoop motor3,59%Gratis aanvraag

Op lening.org kan u motorleningen vergelijken. In de tabel zal u een overzicht kunnen terugvinden van online kredietinstellingen die motorleningen aanbieden. Motorleningen vergelijken wordt op deze manier veel eenvoudiger: U hoeft alleen te kijken naar het JKP (Jaarlijks kostenpercentage). Het JKP duidt aan hoeveel de lening op jaarbasis kost en drukt dit uit in een percentage. Het JKP omvat ook bijkomende kosten (zoals dossierkosten).

Nadat u de beste motorlening heeft gevonden, kan u via de knop doorklikken naar de website van de aanbieder om aldaar simulaties uit te voeren en de leenvoorwaarden te raadplegen. Bij akkoord kan u ook online een offerte aanvragen die u thuis kan ondertekenen. Dit is gratis: zolang u niets ondertekend, bent u ook niet verbonden aan een contract. Na het ondertekenen zal de kredietgever wel nog moeten controleren of u in aanmerking komt voor een lening en/of bijkomende zaken opvragen zoals een kopie van uw identiteitskaart of een aankoopbewijs.

Hoe motorleningen vergelijken?

Tijdens een motorlening simulatie blijkt dat de kostprijs van de motorlening beïnvloed wordt door verschillende factoren. Niet alleen de kracht van de motor, maar ook de leeftijd van de motor bepalen mee de kostprijs van een motorlening. Daarnaast spelen zowel het leenbedrag als de gekozen looptijd ook mee in de rentevoet van motorleningen.

  • Nieuw of tweedehands. Kredietgevers blijken verschillende rentetarieven te hanteren op basis van de staat van de motor. Een lening voor een nieuwe motor is voordeliger qua rentetarief dan een lening voor een tweedehands motor. De oorzaak hiervan kan gevonden worden in de waarde van het onderpand. Indien de kredietnemer de periodieke terugbetalingen niet meer zou kunnen aflossen, zal de kredietgever genoodzaakt zijn de motor te verkopen. Bij een nieuwe motor zal de restwaarde – behoudens grove verwaarlozing – hoger liggen dan een tweedehands motor die opnieuw verkocht wordt.
  • Leeftijd van de motor. Zoals hierboven verduidelijkt, zullen kredietgevers de motor beschouwen als onderpand. Naarmate de motor een hogere leeftijd heeft, daalt de restwaarde en dus ook de zekerheid die de kredietgever achter de hand heeft. In praktijk benutten kredietgevers de leeftijd van 36 maanden als grensleeftijd.
  • Kracht van de motor (cc). De kracht van de motor heeft niet alleen een impact op de aankoopprijs en het ontleend bedrag, maar ook op de kostprijs van de lening. Kredietgevers blijken een verschillende rente te hanteren voor motors <125cc, 125cc tot 250cc en >250cc.
  • Ontleend bedrag. In se zullen kredietgevers een lagere rente aanbieden naarmate het kredietbedrag toeneemt. Het lagere rentetarief wordt evenwel gecounterd door het hogere kredietbedrag en de looptijd van de lening. Een goedkope motorlening is dus niet per se de lening waar men het laagste jaarlijks kostenpercentage (JKP) zou ontvangen.
  • Looptijd van de lening. Geld lenen kost geld. Gedurende de hele looptijd van de lening betaalt men rente en is men bijgevolg onderworpen aan de overeengekomen rentetarieven. Probeer dus de looptijd van de lening te beperken tot de periode die effectief noodzakelijk is.
  • Lenen aan 110% van de aanschafprijs. Bij sommige banken is het mogelijk om 110% van het bedrag te ontlenen. Met het extra geld kan u de eerste maal bijkomende kosten zoals de verkeersbelasting of motorverzekering betalen. Hou er wel rekening mee dat het leenbedrag hierdoor groter wordt, en dat ofwel de maandelijkse aflossing zal stijgen of dat de looptijd langen kan uitvallen dan voorzien.

Verschil autolening en motorlening

vrouw op motor gekocht met lening

© Shutterstock

In principe bestaat er krediet-technisch geen onderscheid tussen de autolening en motorlening. Beiden worden ze aangeboden onder de vorm van een persoonlijke lening of ballonkrediet. Bepaalde kredietgevers maken ook geen onderscheid tussen de autolening en motorlening en bieden ze gezamenlijk aan onder de noemer “lenen voor een voertuig”.

De klassieke autolening maakt evenwel in kleinere mate een onderscheid op basis van de kracht van de motor, maar doet dat wel op basis van het doel/formaat van de auto (bv. bestelwagen, caravan of mobilhome). Niet alle kredietgevers staan het bijvoorbeeld toe om via een autolening een caravan te kopen, waardoor autolening vergelijken onvermijdelijk is wanneer men een auto in deze categorie wenst aan te kopen.

Tip: Leningen met een specifiek doel (zoals een autolening, motorlening, renovatielening, …) hebben een goedkopere rentevoet in vergelijking met een klassieke persoonlijke lening. U zal dan wel verplicht zijn om een aankoopbewijs of offerte te tonen, maar zal veel goedkoper kunnen lenen.

Verschillende kredietvormen motorlening

De motorlening wordt op de kredietmarkt aangeboden via twee vormen van geld lenen voor een motor, zijnde: de persoonlijke lening en (weliswaar in mindere mate) de ballonlening.

1. Persoonlijke lening: kenmerkend voor dit type van geld lenen voor een motor is dat de kredietnemer gedurende een vastgestelde periode periodiek hetzelfde bedrag terugbetaalt. De kredietgever en kredietnemer komen bij aanvang van het krediet de rentetarieven en maandelijkse aflossingen overeen. Aangezien de motorlening via een persoonlijke lening een vorm van consumentenkrediet is, zal de motorlening onderworpen zijn aan de maximale termijnen van de wet op het consumentenkrediet (huidig Boek VII Wetboek van economisch recht). De termijn van terugbetaling kan gespreid worden, in functie van het ontleende kapitaal, tot maximaal 240 maanden. Lees hier meer over de persoonlijke lening op afbetaling »

2. Ballonkrediet: door geld te lenen voor een motor via een ballonkrediet betaalt men maandelijks een kleinere som terug dan via een persoonlijke lening. Op het einde van de kredietovereenkomst bestaat er nog een openstaande schuld (de zogenaamde “restwaarde”) voor de motor die men hetzij via een eenmalige betaling, hetzij via een nieuwe lening kan aflossen. Een ballonkrediet motorlening is qua maandelijkse betalingen de goedkoopste motorlening, maar resulteert in een langere aansleep van het krediet. Lees hier meer over ballonkredieten »

Wilt u ook de goedkoopste lening vinden?

button leningen vergelijken