De voorbije maanden is private lease of auto leasen particulier aan een heuse opmars bezig. Naast het gegeven van een baksteen in de maag, blijkt de gemiddelde Belg ook tuk op een nieuwe en verzorgde wagen. Wat is een auto leasen privé? Wat zijn de voordelen van een auto privé leasen via een autofabrikant of leasingmaatschappij? En bestaan er verschillen tussen geld lenen voor de aankoop van een wagen of private autolease?
Wat is een private lease?
Via een private lease ontvangt men gedurende een afgesproken periode een wagen waarvoor men maandelijks een vast bedrag betaalt. De meeste prive autolease formules zijn afgestemd op een looptijd van 2 of 4 jaar. De voorwaarden van de private autoleaseovereenkomst verschillen van leasingmaatschappij tot leasingmaatschappij. Bij de meeste leasingmaatschappijen ontvangt men evenwel naast het gebruik van de auto, ook een dekking van bijkomende kosten zoals verzekering, rechtsbijstand, belasting op de inverkeerstelling (BIV), wegenbelasting, onderhoud, banden, pechverhelping en/of een vervangwagen.
Een auto leasen als particulier kan dus vergeleken worden met een langetermijnhuur waarbij eveneens alle mogelijke bijkomende kosten aan de auto worden gedekt. Wanneer men twijfelt over de aankoop van een nieuwe auto loont het dus de moeite de leaseprijs te berekenen en te vergelijken met de aankoopprijs en alle bijkomende kosten en rompslomp die men zou moeten dragen.
Het fenomeen van een auto leasen is geen nieuw gegeven. In het ondernemingsleven bestond te formule van een operationele autoleasing al jarenlang onder het mom van “een bedrijfswagen leasen”. De werknemer ontving als bijkomend onderdeel van zijn/haar loon een wagen waarbij de werkgever zich eveneens verbond alle hoger vernoemde bijkomende kosten te dekken. Voor een werknemer was een bedrijfswagen voordelig aangezien enkel een voordeel alle aard (VAA) in aanmerking werd genomen als loon.
De werkgever van haar zijde kon de kostprijs van de leasing (deels) als bedrijfskost in mindering brengen en had na vergelijking een vorm van loon toegekend die minder werd belast door de fiscus en sociale wetgever. Door de opmars van auto leasen privé staan deze voordelen nu ook ter beschikking van gezinnen waarvan de werkgever geen bedrijfswagen aanbiedt.
Voor- en nadelen autoleasen privé
De voordelen van een auto huren via een private autolease:
1. Maandelijks voorspelbaar bedrag. Via een formule van auto leasen prive weet men van te voren hoeveel men maandelijks voor de auto moet betalen. Bestuurders hoeven zich met andere woorden geen zorgen te maken over het aantal onderhoudsbeurten van de wagen, eventuele schrammen door vandalisme, een vervangwagen, etc. Elke mogelijke kost, behoudens de kost van brandstof, wordt inbegrepen in de leasingprijs.
2. Geen voorschot of te betalen restsaldo. Een private autolease vereist geen voorschot of restsaldo. Het eigendomsrecht van de wagen gaat immers nooit over op de bestuurder van de wagen. Waar bij een autolening na het aflossen van de maandelijkse aflossingen het eigendomsrecht van de kredietgever op de kredietnemer overgaat, zal gedurende de hele looptijd van de auto leasen particulier de autofabrikant of leasingmaatschappij eigenaar blijven van de wagen.
Zuinig, milieubewust rijden. Dankzij een auto leasen particulier kan men geregeld van wagen (na afloop van het leasingcontract) veranderen. Door de beperkte looptijd van 2 of 4 jaar kan men steeds intekenen voor de meest groene modellen.
Er zijn echter ook nadelen
Zijn er dan ook kanttekeningen bij een private leaseovereenkomst? Een private lease auto blijft nog steeds een financieel product waarmee autofabrikanten en leasingmaatschappijen hopen winst te maken. Een leaseauto privé huren heeft dan ook volgende nadelen:
- Geen eigendomsrecht van de wagen: Via een auto leasen privé wordt men nooit eigenaar van de wagen. De leaseauto blijft gedurende de looptijd van de leaseovereenkomst eigendom van de autofabrikant of leasingmaatschappij. Waar men bij een autolening na aflossing van alle periodieke betalingen de auto zou kunnen verkopen op de tweedehandsmarkt, heeft men na afloop van de privé autolease geen tastbaar bezit.
- Langdurige financiële verbintenis: Via een private autoleaseovereenkomst verbindt men zich gedurende de hele looptijd van de overeenkomst. Het zal dus niet mogelijk zijn om de leasingovereenkomst te beëindigen, behoudens via een dure verbrekingsvergoeding (tot 50% van de resterende maandbedragen), wanneer men op de leasingauto zou uitgekeken zijn of van auto zou wensen te veranderen door gewijzigde gezinsbehoeften. Daar waar men indien men de wagen zelf zou aangekocht hebben, al dan niet via een autolening, op elk moment zou kunnen besluiten de wagen te verkopen.
Doe de nodige privé autolease simulaties alvorens de leasingovereenkomst te ondertekenen. Probeer voldoende financiële reserves te behouden om de maandelijkse leasingprijs af te lossen indien men bijvoorbeeld gedwongen van job zou moeten veranderen. Tip: bepaalde leasingmaatschappijen bieden een aanvullende verzekering aan waarbij men zich kan indekken voor onaangename omstandigheden die een invloed hebben op de financiële mogelijkheden, zoals gedwongen ontslag, echtscheiding of overlijden van de partner.
- Raming bepaalt de kostprijs: Als gebruiker van een privé autolease zal men bij aanvang van de leasingovereenkomst moeten aangeven hoeveel kilometer men op jaarbasis zal rondtoeren. De geschatte kilometers gelden als indicatie om de maandelijkse leaseprijs te berekenen. Naarmate men meer kilometers op jaarbasis rondrijdt, zal de restwaarde van de private autolease afnemen en bijgevolg de maandelijkse leaseprijs toenemen.

Auto via private lease of geld lenen om een auto te kopen – © Pixabay
Private lease en autoverzekering
Zoals hierboven verduidelijkt, is één van de troeven van auto leasen particulier dat men zelf niet voor alle bijkomende kosten moeten instaan. Eén van de inbegrepen kosten is de kostprijs van de autoverzekering. Een veelgestelde vraag is of het mogelijk is een privé autolease zonder omniumverzekering af te sluiten.
In beginsel zal geen enkele autofabrikant of leasingmaatschappij een leaseauto ter beschikking stellen zonder omniumverzekering. De leasingmaatschappij is op die manier zeker dat de wagen niet integraal zou verloren gaan bij een ongeval in fout met totaal verlies. Via een private lease met omniumverzekering is men gedekt tegen elke materiële schade, diefstal, vandalisme, glasbreuk of impact van natuurgebeurtenissen.
De verplichting tot het afsluiten van een omniumverzekering bij een private autolease heeft evenwel als effect dat de globale kostprijs van de private autoleaseovereenkomst hoger zal liggen. Leasingmaatschappijen staan het wel toe om aanpassingen te verrichten aan het eigen risico (“franchise”). Indien men het eigen risico zou verhogen, verlaagt het risico voor de leasingmaatschappij en zal de maandprijs van de private autolease afnemen. Een ander methode van een goedkope private autolease afsluiten is door zelf een omniumverzekeraar aan te brengen.
Bepaalde autofabrikanten en leasingmaatschappijen werken samen met een geprivilegieerde verzekeringsmaatschappij, maar staan als alternatief toe om zelf een omniumverzekeraar aan te brengen. Op die manier kan men bij zijn/haar vertrouwde verzekeringsmakelaar of –agent informeren naar de prijs van een omniumverzekering voor de wagen. Via een auto leasen particulier simulatie kan men becijferen hoeveel het verschil bedraagt tussen de prijs van de private autolease met inbegrip van de omniumverzekering én de prijs van de private autolease zonder de omniumverzekering bij de leasingmaatschappij en de omniumverzekering bij de eigen verzekeringsmakelaar of –agent. Meer lezen over omniumverzekeringen bij leasewagens? Bezoek dan deze website.
Hoe worden meer of minder kilometers verrekend bij een auto leasen particulier?
Via een privé autolease zal men steeds bij aanvang moeten aangeven hoeveel kilometers men op jaarbasis met de private autolease denkt rond te rijden. Eén keer per jaar wordt de werkelijke kilometerstand van de wagen opgenomen en vergeleken met de maandprijs die men betaalt voor het geraamde aantal kilometers.
Het systeem van de private lease auto kan daardoor vergeleken worden met een simulatie voor energieverbruik. Bij de start van de energieovereenkomst geeft men aan de energieleverancier aan hoeveel kWh men op jaarbasis denkt te verbruiken. Op basis van deze schatting overhandigt de energieleverancier een periodiek bedrag (per maand/drie maand). Na één jaar becijfert de energieleverancier of het geraamde verbruik overeenstemt met het werkelijk verbruik en gaat vervolgens over tot het opstellen van een eindfactuur of terugbetalingsnota. De afrekening van de auto leasen particulier werkt op identieke wijze. Na één jaar zal de autofabrikant of leasingmaatschappij kijken of meer of minder kilometers zijn gereden dan aanvankelijk gepland. Rijdt u minder kilometers dan initieel gepland? Dan ontvangt u geld terug.
Private lease vergelijken met geld lenen voor een auto
Wanneer men niet voldoende financiële middelen zou hebben om een nieuwe auto contant aan te kopen, zou men steeds kunnen terugvallen op een autolening. Gezinnen die niet onmiddellijk thuis zijn in de wereld van auto leasen particulieren denken dat de private lease een synoniem is voor geld lenen voor een auto. Niets is minder waar: tussen auto leasen particulier en geld lenen voor een auto bestaan er essentiële verschillen.
Zoals hierboven vermeldt, wordt men bij een auto leasen particulier nooit eigenaar van de wagen. De autofabrikant of leasingmaatschappij blijft eigenaar van de wagen en kan dus ook genieten van de restwaarde na afloop van de leasingovereenkomst. De leasingmaatschappij kan besluiten de wagen te verkopen op de tweedehandsmarkt of opnieuw aan te bieden onder het mom van “tweedehandswagen privé leasen”. Via een autolening betaalt men maandelijks een deel kapitaal en rente voor de wagen, maar is men na afloop van de kredietovereenkomst 100% eigenaar van de wagen en de restwaarde.
Simulatie: Private autoleasing vs. Geld lenen voor auto
Piet is geboren op 1 januari 1980 en besluit een comfortabele BMW 3-reeks met een vermogen van 135 kW (184 Pk) en waarde van 33.500 EUR aan te kopen als nieuwe gezinswagen. Na het horen van aankoopprijs bij de autofabrikant, heeft Piet in se de volgende mogelijkheden: contante aankoop van de wagen, het afsluiten van een autolening of het afsluiten van een private leasingovereenkomst. Een overzicht van de drie mogelijkheden naast elkaar:
Belangrijk te onthouden bij dit voorbeeld is dat na afloop van het leasecontract u nog geen eigenaar bent van de auto. U zal wel eerste keus hebben om de wagen over te nemen maar kan er evengoed voor kiezen om een nieuwe wagen te leasen. Zo heeft u na het verstrijken van ieder contract de mogelijkheid om met een nieuwe wagen rond te rijden.
In welke mate een auto leasen als particulier interessanter is dan een auto te kopen (al dan niet met een autolening) hangt af van vele factoren die u niet steeds in de hand heeft: het bedrag van de onderhoudskosten, het aantal kilometers dat u met de auto zal rijden, de levensduur van de auto, … Bovenstaand voorbeeld helpt u hopelijk wel op weg om een inschatting te maken welke optie voor u de meest voordelige is.
Wilt u ook de goedkoopste lening vinden?