Let op, geld lenen kost ook geld.

button leningen vergelijken

Studentenlening: Welke opties bestaan er?

Geld lenen als student

Een “lening voor studenten” is een ruim begrip. Naast een studentenlening voor het financieren van het inschrijvingsgeld en andere kosten verbonden aan studeren, kan er ook onder het begrip begrepen worden de lening die studenten persoonlijk afsluiten voor andere doeleinden. Wat is geld lenen als student en bestaan er alternatieven voor studenten?

Studentenlening: mogelijkheden

macbook voor student

© Pixabay

Zoals hierboven vermeld, is de lening voor studenten een algemeen begrip. Volgende twee categorieën van geld lenen als student kunnen onderscheid worden:

  • De studentenlening met het doel om de studies te financieren;
  • Lenen als student voor andere doeleinden

1. De studentenlening of het studentenkrediet

Studeren in België is jammer genoeg niet gratis. Naast het inschrijvingsgeld, moet men ook rekening houden met allerlei aanverwante kosten zoals o.a. de kost van een appartement of kot, studieboeken en andere documentatie, en de transportkosten tussen thuis en de hogeschool of universiteit. Zeker wanneer men in de loop van de studiecarrière één of meerdere jaren in het buitenland zou wensen te studeren, loopt de kostprijs snel op.

Gelukkig is er zoiets als de studentenlening. De studentenlening is een lening op afbetaling die kan afgesloten worden door studenten of hun ouders met als doel het inschrijvingsgeld, buitenlandse studies, boeken, enz. te financieren. Studenten die het krediet in eigen naam wensen af te sluiten, moeten aan de kredietgever bewijzen dat ze voldoende vaste inkomsten hebben om de maandelijkse aflossingen te verrichten. Een student kan dit bewijzen via bv. een regelmatige vakantiejob in de zomermaanden of een vaste weekendbaan.

Het bedrag van de studentenlening varieert doorgaans tussen de € 1.250 en € 25.000, rekening houdende met de geplande uitgaven en de terugbetalingsmogelijkheden van de kredietnemer. Wenst men meer te ontlenen dan dit bedrag? Dan zal men moeten overschakelen naar een persoonlijke lening. Aangezien de studentenlening de vorm aanneemt van een lening op afbetaling, zal het krediet ook gebonden zijn aan de Belgische beperkingen op het consumentenkrediet.

Zo zal het bij een studentenlening van bv. € 25.000 verplicht zijn om de terugbetaling te beperken tot max. 120 maanden of 10 jaar. Nadat het bedrag ter beschikking is gesteld én de studiekosten via de studentenlening zijn betaald, stort de kredietnemer periodiek een deel kapitaal en rente terug aan de kredietgever.

2. Geld lenen als student voor andere doelen

Wanneer men als student geen geld zou wensen te ontlenen voor het financieren van de studiekosten, zal men beroep moeten doen op een andere kredietvorm. Zo kan het zijn dat een student geld wil lenen voor het kopen van een nieuwe scooter of auto. In dat geval zal de student beroep moeten doen op een autolening simulatie of motorlening.

Of de kredietgever bereid is een autolening of motorlening te geven aan een student, is afhankelijk van het beleid van de kredietgever. Wel is het zo dat de student minstens 18 jaar dient te zijn om zelf een lening af te sluiten. Pas vanaf deze leeftijd wordt men in België geacht handelingsbekwaam te zijn.

Net zoals bij de studentenlening die in eigen naam door de student wordt afgesloten, zal de kredietgever wellicht vragen dat de student een bewijs van inkomsten voorlegt. Zonder vaste weekendbaan zal het dus quasi onmogelijk worden om geld te lenen als student voor andere doelen.

Vergelijk studentenleningen

AanbiederMinimumMaximumSoortJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Lening op afbetaling8,25%Gratis aanvraag
logo santander leningen€ 500€ 50.000Lening op afbetaling7,85%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Lening op afbetaling5,49%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Lening op afbetaling4,90%Gratis aanvraag
logo cetelem leningen€ 1.200€ 75.000Lening op afbetaling4,99%Gratis aanvraag
logo creditcourt leningen€ 1.250€ 40.000Lening op afbetaling9,99%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Crowdfunding lening4,70%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Alternatieven in plaats van geld lenen student

Uit het bovenstaande blijkt duidelijk dat geld lenen als student in eigen naam niet altijd eenvoudig is. Zeker wanneer men als student zonder vaste inkomsten een autolening van bv. € 30.000 zou wensen af te sluiten, zal men wellicht bot vangen. Gelukkig zijn er alternatieve vormen van geld lenen voor studenten:

Een minilening of flitskrediet

Een minilening heeft als doel om kleine, onverwachte uitgaven te financieren. Zo zal men een minilening afsluiten om bv. een onverwachte factuur vóór de vervaldatum te betalen of een huishoudtoestel te vervangen dat plots defect blijkt te zijn. De minilening wordt in beginsel toegekend voor een zeer laag bedrag, variërende tussen enkele tientallen euro’s en € 2.500.

Zoals de naam doet vermoeden, moet het ontleende bedrag van de minilening snel (tussen de 14 dagen en 1 maand) terugbetaald worden. Aangezien er voor kredietgevers aan een minilening minder risico’s verbonden zijn, zullen zij sneller bereid zijn deze lening aan studenten toe te staan. Studenten kunnen via deze vorm van geld lenen dan wel geen nieuwe auto kopen, maar zullen wel zonder enig probleem een nieuwe iPhone, mp3 of computer kunnen kopen.

Prepaid kredietkaart

Een prepaid kredietkaart werkt als een reguliere kredietkaart, met het enige verschil dat men enkel kan beschikken over het saldo dat vooraf op de prepaid kredietkaart werd gestort. Bij een prepaid kredietkaart sluit men dus nooit een lening af bij de financiële instelling die de prepaid kredietkaart heeft uitgegeven.

Aangezien er bij een prepaid kredietkaart nooit een bedrag wordt voorgeschoten, in tegenstelling tot bij een reguliere kredietkaart, blijken financiële instellingen soepel te zijn in het uitgeven van prepaid kredietkaarten. Een prepaid kredietkaart is dus ideaal voor tieners of studenten waarvan de ouders hen de waarde van het geld wensen bij te brengen.

Vergelijk kleine leningen

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Alle doeleinden8,25%Gratis aanvraag
logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden7,85%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Alle doeleinden5,49%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Alle doeleinden4,90%Gratis aanvraag
logo cetelem leningen€ 1.200€ 75.000Alle doeleinden4,99%Gratis aanvraag
logo creditcourt leningen€ 1.250€ 40.000Alle doeleinden9,99%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Wilt u ook de goedkoopste lening vinden?

button leningen vergelijken