Let op, geld lenen kost ook geld.

button leningen vergelijken

Vakantielening

Wat is een vakantielening?
De vakantielening of vakantie op afbetaling kan gezien worden als een verbijzondering van de lening op afbetaling. Wie de behoefte heeft om met vrienden en/of familie er even tussenuit te knijpen kan via de vakantielening tijdelijk een financieel moeilijke periode overbruggen. De kredietgever stelt het geldbedrag van de vakantie richting de zon of citytrip tijdelijk ter beschikking, waarna de kredietnemer periodiek tegen een rente het ontleend bedrag aflost.

Kenmerken geld lenen voor vakantie

De vakantielening wordt doorgaans toegestaan voor een beperkt geldbedrag van enkele duizenden euro’s. Door het beperkt kredietbedrag zal ook de looptijd van de vakantie op afbetaling beperkt zijn. Zoals hierna nog zal blijken, worden de meeste vakantieleningen afgesloten onder de vorm van een lening op afbetaling.

Kenmerkend voor deze kredietvorm is dat de kredietnemer en de kredietgever van de lening op afbetaling vooraf overeenkomen hoelang het geld van de vakantie wordt uitgeleend. De kredietnemer van de vakantie financiering kan dus niet vrij opteren om het ontleend bedrag sneller af te lossen om op die manier een nieuwe vakantie financiering te bekomen.

Wie aan verschillende vakantieleningen vergelijken doet, zal daardoor rekening moeten houden met de beperkingen van het consumentenkrediet. Wie tussen de 500 en 2.500 EUR zou ontlenen om de vakantie te financieren, zal het reisbudget over maximaal 24 maanden kunnen aflossen. Wie een lening op afbetaling afsluit voor een bedrag tussen de 2.501 en 3.700 EUR zal deze lening en rente kunnen spreiden over maximum 30 maanden.

In principe zou elke gezonde kredietnemer perfect binnen deze periode het ontleend bedrag voor de financiering van de vakantie kunnen aflossen. Wanneer men evenwel al verschillende kredieten zoals een autolening, hypothecaire lening of groene lening heeft lopen, is het aangeraden vooraf tijdens een simulatie de draagbaarheid van het krediet te verifiëren.

Ook de verschuldigde rentevoet en de verhouding kapitaal / rente tijdens de periodieke aflossingen wordt vooraf binnen een lening op afbetaling overeengekomen. Een vakantielening via een lening op afbetaling zorgt dus voor zekerheid en voorspelbaarheid.

Vergelijk vakantieleningen

AanbiederMinimumMaximumSoortJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Lening op afbetaling8,25%Gratis aanvraag
logo santander leningen€ 500€ 50.000Lening op afbetaling7,85%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Lening op afbetaling5,49%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Lening op afbetaling4,90%Gratis aanvraag
logo cetelem leningen€ 1.200€ 75.000Lening op afbetaling4,99%Gratis aanvraag
logo creditcourt leningen€ 1.250€ 40.000Lening op afbetaling9,99%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Crowdfunding lening4,70%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.
(*) Representatief voorbeeld: Kredietopening onbepaalde duur van 2.000 euro, jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 9,50% (variabel jaarlijkse debetrente : 9,50%) + eventueel kosten kaart (vaste prijs of % van het openstaande saldo). Vraag een exacte berekening bij een van bovenstaande partijen.

Voordelen financiering vakantie

Een vakantielening biedt u de mogelijkheid om te genieten van een voordelige promotie of last minute, terwijl u pas over enkele dagen of weken uw loon zou ontvangen. Kortom, via een vakantielening kan u nu genieten van een vakantie, zonder daarvoor onmiddellijk de nodige financiële middelen te hebben. Zelfs solvabele gezinnen kiezen soms bewust voor een vakantielening omdat ze op die manier de kosten doorheen de tijd kunnen spreiden.

Op zich verdienen de kostwinners voldoende om de vakantie te kunnen maken, maar wensen ze gemakshalve de kostenlast en vakantielening rente maandelijks af te lossen. Een vakantielening gaat ook gepaard met relatief weinig formaliteiten. Aangezien een tijdelijke promotie op een vlucht of hotel snel vervlogen is, worden de meeste vakantieleningen binnen de 48 uren na indiening van het verzoek behandeld.

Vakantielening in alle gevallen interessant?

Is het financieren van een vakantie via een vakantielening dan een goedkope manier van reizen? Of schuilen er bepaalde addertjes onder het gras?
Vooreerst dient opgemerkt te worden dat een vakantie een vergankelijk iets is. Geld lenen voor vakantie is in tegenstelling tot geld lenen voor een woning of auto geen tastbaar iets. Na de zomervakantie of avontuurlijke trektocht blijft er niets anders over dan herinneringen en foto’s.

op vakantie gaan en daiquiri drinken

© Pixabay

Een vakantielening blijkt ook een aantrekkelijk iets te zijn voor personen in permanente financiële moeilijkheden. Dergelijke personen wensen zichzelf of hun kinderen geen vakantie te ontzeggen, maar kunnen in principe de vakantie jaar na jaar niet bekostigen. Op die manier komen deze gezinnen in een vicieuze cirkel waarbij ze de lening op afbetaling voor de vakantie van vorig jaar aflossen het jaar nadien.

Gelet op het consumptieve karakter van de vakantielening zullen banken en andere kredietgevers ook een hogere rentevoet aanrekenen dan pakweg bij een woningkrediet of autolening. Stel uzelf dus de vraag of een vakantielening effectief nodig is om de vakantie te financieren.

Tip: Ga na of een ‘klassieke’ persoonlijke lening niet goedkoper is dan een lening dat gepromoot wordt als ‘vakantielening’. Bij eenzelfde kredietverstrekker kan u in bepaalde gevallen genieten van JKP’s die tot 4% lager kunnen liggen. Dat is een besparen van enkele honderden euro’s op uw lening om op vakantie te gaan.

Andere kredietvormen om vakantie te betalen

Hoewel de meeste vakantieleningen gefinancierd worden via een lening op afbetaling, zou men eveneens de kostprijs kunnen voldoen via een doorlopend krediet of kredietopening. Kenmerkend voor een doorlopend krediet is dat de kredietnemer tegen een rente de mogelijkheid krijgt om vrij geld op te nemen en af te lossen, voor zover het totaal ontleend geldbedrag beneden het maximum blijft. Het vereiste bedrag wordt van de kredietopening op de zichtrekening van de kredietnemer gestort, waarna hij het geld naar keuze kan uitgeven.

Geld lenen voor een vakantie via een doorlopend krediet is echter een duurdere vorm van geld lenen. Bij een lening op afbetaling staat zowel het ontleend bedrag, de looptijd als de rente vast. Bij een vakantielening via een doorlopend krediet wordt de looptijd van de lening en de rente daartegenover bepaald door het bedrag dat men op een bepaald tijdstip ontleend heeft. Men weet dus nooit van tevoren hoeveel rente men effectief zal betalen: bij een doorlopend krediet blijf je interesten betalen zolang het krediet niet volledig werd terugbetaald. U kiest zelf wel hoe groot de maandelijkse terugbetaling is.