Let op, geld lenen kost ook geld.

button leningen vergelijken

De verschillende soorten leningen

Heeft u geld nodig? Overweegt u een lening aan te gaan, maar hebt u geen idee welke te kiezen? Dat is begrijpelijk! Er zijn veel verschillende soorten leningen beschikbaar op de markt. Bij de ene lening is de rente laag, terwijl deze bij de andere hoger is. Anderzijds kan deze laatste lening gemakkelijker aan te vragen zijn. Zo zijn er nog vele andere aspecten die een rol spelen bij het afsluiten van een lening. Wij zullen de verschillende soorten leningen en hun belangrijkste kenmerken op een rijtje zetten.

Overzicht soorten leningen

soorten leningen

Overzicht soorten leningen

De persoonlijke lening

De persoonlijke lening is een lening waarbij u geld leent en dit periodiek terugbetaalt. De aflossingsperiode hangt af van het bedrag dat u heeft geleend en het maandelijks bedrag dat u bereid bent om af te lossen. U kunt deze lening voor alle doeleinden gebruiken die u maar wilt. Dit kan variëren van de aankoop van een laptop tot de aankoop van een zonnebank.

U hoeft geen verantwoording af te leggen over het gebruik van het krediet. De rente van deze lening is hoger dan andere soorten leningen omdat er geen onderpand aanwezig is, waardoor het risico voor de bank groter is. De rentevoet van deze lening is vast.

De autolening

De naam van deze lening maakt al duidelijk waarvoor u de financiering kan gebruiken, namelijk de aankoop van een wagen. U leent het bedrag dat u nodig heeft voor de aankoop van uw auto en betaalt dit krediet periodiek terug. Bij sommige aanbieders is het mogelijk om 110% of 120% van de aankoopwaarde te lenen om ook de kosten voor verzekering en onderhoud te kunnen betalen. Op deze manier kunt u misschien uw droomauto aanschaffen, die u normaal gezien niet zou kunnen veroorloven.

De rente van deze lening is lager, omdat uw auto als onderpand kan worden gebruikt. Hierdoor kan de bank uw auto in beslag nemen, wanneer u niet meer in staat bent om het krediet terug te betalen. Ook bij deze lening geldt er een vaste rentevoet.

De renovatielening

Net zoals de bovenstaande leningen, is hier sprake van een lening op afbetaling. Deze lening is bedoeld voor de financiering van renovatiewerken aan uw woning. Dit kunnen verbouwingen aan het dak zijn, een nieuwe look geven aan de keuken, badkamer, etc. Naast een verbetering van uw wooncomfort, kan deze lening ook een belastingvoordeel met zich meebrengen. De rente van deze lening, die doorgaans vast is, kan fiscaal worden ingebracht. U doet er wel goed aan om op voorhand te bekijken of er nog ruimte is in uw aangifte personenbelasting om deze lening in te brengen.

De energielening

De energielening betreft net zoals de renovatielening- een verbouwing aan uw huis. Wel moeten deze verbouwingen energiebesparend zijn. Voorbeelden zijn het plaatsen van zonnepanelen, isolaties aan het dak, zuinigere centrale verwarming, enz. De voorwaarden voor een energielening kunnen sterk verschillen per bank. De rente van een dergelijke lening is vast en lager dan bij een renovatielening.

De vakantielening

De vakantielening is een krediet dat handig kan zijn indien u graag op vakantie wilt gaan maar even niet over nodige budget beschikt. De hoogte van het bedrag dat u kunt lenen is evenwel beperkt en dit krediet moet in een relatief korte periode worden terugbetaald, vergeleken met de andere soorten leningen. Er geldt een vaste rentevoet, die ongeveer gelijk is aan de hoogte van de rente van de persoonlijke lening.

De geldreserve

Een van de populairste manieren van lenen is de geldreserve, ook wel het doorlopend krediet genoemd. Dit krediet komt goed van pas wanneer u niet weet hoeveel u precies wilt lenen. Het principe is hetzelfde als bij een kredietkaart met kredietopening. U leent niet zoals bij een persoonlijke lening eenmalig een bedrag dat u vervolgens gebruikt en binnen de afgesproken periode terugbetaalt, maar u spreekt met uw bank een kredietlimiet af waarbinnen u voortdurend geld kan opnemen en aflossen.

U betaalt alleen rente op het bedrag dat u gebruikt en niet op het gehele bedrag van de lening, wat wel het geval is bij een persoonlijke lening. De rente is vaak hoger dan bij andere kredietvormen. Een nadeel is echter dat de rente variabel is en dus niet voor de hele looptijd vast staat. Dit is een van de meeste flexibele kredieten maar komt met de nodige gevaren.

De hypothecaire lening

Een hypothecair krediet is een krediet dat beschikbaar wordt gesteld voor de aankoop van een woning en in sommige gevallen ook voor een renovatie. Dit krediet wordt alleen verleend wanneer de kredietverschaffer er zeker van is dat u het krediet zal kunnen terugbetalen. Daarom wordt uw woning als onderpand genomen. Mocht u het krediet niet kunnen terugbetalen, wordt uw woning in beslag genomen en kunt u eventuele boetes krijgen. De kredietverschaffer kan het onroerend goed verkopen om alsnog terugbetaald te worden.

Er zijn verschillende soorten hypotheekleningen met verschillende aflossingsmogelijkheden. Voor de aanvraag van deze lening gelden hoge notariskosten. De rente die u betaalt kan vast of variabel zijn en er geldt een belastingaftrek voor de interesten en kapitaalaflossingen.

Zoals u ziet zijn er vele verschillende soorten leningen die u kunt aangaan. Het is belangrijk dat u een lening aanvraagt die voldoet aan uw wensen en de juiste doeleinden heeft. U kan rechtstreeks advies vragen aan uw bank, leningen vergelijken op lening.org of een ande vergelijkingsplatform zoals TopCompare.be gebruiken om de lening te vinden die beste bij u past.

Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Lening.org.

Wilt u ook de goedkoopste lening vinden?

button leningen vergelijken