Let op, geld lenen kost ook geld.

button leningen vergelijken

Groene renovatielening (ecokrediet)

Groene lening als bijzondere renovatielening

Wie een bestaand huis of appartement wenst te verbouwen/verbeteren kan geld lenen via een groene renovatielening. Wanneer de verbouwings- en verbeteringswerken tegelijk groene werken zijn, kan men in aanmerking komen voor de meer voordelige groene lening of groene renovatielening. De groene renovatielening kan bijgevolg beschouwd worden als een bijzondere variant van de renovatielening.

De groene renovatielening wordt aangeboden door financiële instellingen onder de vorm van een lening op afbetaling. Wanneer men het energiekrediet afsluit, betaalt men bijgevolg maandelijks eenzelfde bedrag kapitaal en rente terug. Tot 2012 was het mogelijk een specifieke “groene lening” met fiscale voordelen af te sluiten, waarbij men naast een intrestkorting (intrestbonificatie), ook een belastingvermindering van 40% ontving. Door het stijgende succes en beperkte beschikbare middelen van de overheid, werd dit systeem beperkt tot leningsovereenkomsten afgesloten vóór 31 december 2011. Toch bieden kredietverstrekkers nog steeds groene leningen af aan voordelige rentevoeten.

Groene leningen vergelijken

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Energiezuinige renovatie4,19%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Welke werken kan men uitvoeren via een groene lening?

De groene lening of het ecokrediet is uitsluitend bestemd voor de financiering van energiebesparende uitgaven. Via een groene lening zal het bijgevolg niet mogelijk zijn een slaapkamer te renoveren of een woonkamer van een nieuw likje verf te voorzien. Groene leningen kunnen wel gebruikt worden om zonnepanelen te installeren, een warmwaterboiler te plaatsen of de isolatie van de woning te verbeteren.

energiezuinige woning

© Shutterstock

De lijst van concrete werken die via de renovatielening kunnen uitgevoerd worden verschillen van kredietgever tot kredietgever. Raadpleeg de algemene en bijzondere voorwaarden van de groene renovatielening voor de concrete voorwaarden van het krediet.

Voordelen groene renovatielening

Een eerste voordeel van de renovatielening is de renovatie op zich. Door de zolderverdieping van extra isolatie te voorzien, gaat er minder energie verloren en daalt de maandelijkse energiefactuur. De kostprijs van de verbeteringswerken zijn met andere woorden na x aantal jaar integraal terugverdiend.

Daarenboven wordt een groene lening voor bijvoorbeeld zonnepanelen gekenmerkt door een gunstig tarief. Renovatieleningen, en groene renovatieleningen in het bijzonder, worden gekenmerkt door een laag jaarlijks kostenpercentage (JKP), waardoor men weinig rente op het ontleend kapitaal betaalt. In de praktijk bedraagt het verschil tussen een groene renovatielening en een persoonlijke lening meer dan 1 à 2%. Kredietgevers proberen op die manier zoveel mogelijk mensen aan te moedigen de stap richting een energiezuinige woning te zetten.

De groene renovatielening heeft tot slot als voordeel dat u onmiddellijk kan genieten van de renovatie en verlaagde uitgaven op de energiefactuur, zonder over het renovatiebudget te beschikken. Via een groene renovatielening hoeft u dus geen spaargeld aan te raken en behoudt u voldoende financiële middelen voor eventuele verrassingen.

Vlaamse energielening

Hoewel de groene lening met fiscale voordelen zoals hoger vermeld niet meer kan worden afgesloten, kan er voor energiebesparende werken een voordelige lening afgesloten worden bij de overheid. Zowel het Vlaams Gewest, Waals Gewest als Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt deze leningen aan onder de benaming “energielening”.

In Vlaanderen kan men op die manier maximum EUR 15.000 ontlenen tegen een rentevoet van 0 tot 2%, en dit over een maximale looptijd van 8 jaar voor particulieren. De Vlaamse energielening behoort bijgevolg onderscheiden te worden van het goedkoop geld lenen voor renovatiewerken via een groene renovatielening van een private financiële instelling. Lees hier meer over de Vlaamse energielening.

Renoveren? Vergelijk renovatieleningen

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Energiezuinige renovatie4,19%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Renovatie4,49%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Alle doeleinden8,25%Gratis aanvraag
logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden7,85%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Alle doeleinden5,49%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Alle doeleinden4,90%Gratis aanvraag
logo creditcourt leningen€ 1.250€ 40.000Alle doeleinden9,99%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Renovatie2,40%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Inrichting woning4,71%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.