Let op, geld lenen kost ook geld.

button leningen vergelijken

Renovatielening vergelijken: geld lenen voor een verbouwing

Wat is een renovatielening?
Wie twijfelt om een bestaande woning te verbouwen omwille van de hoge kostprijs, kan zijn/haar project financieren via een renovatielening. Waar een woningkrediet vooral doelt op de aankoop van een woning, is een renovatielening bestemd voor de renovatie of verbouwing van een bestaande woning. De mogelijke fiscale voordelen van de renovatielening in combinatie met een gunstige rentevoet, doen vele gezinnen na een renovatielening simulatie zwichten voor deze kredietvorm.  Verder in het artikel kan u renovatieleningen vergelijken

Renovatielening: Welke kredietvormen?

Als een hypothecaire lening

De lening verbouwing wordt op de kredietmarkt hoofdzakelijk aangeboden onder twee kredietvormen: de hypothecaire lening en de lening op afbetaling. Via een lening verbouwing via een hypothecaire lening ontvangt de kredietgever een hypothecair voorrecht op het gerenoveerde goed. Het voordeel van de hypothecaire lening is dat de terugbetalingstermijn kan gespreid worden over een periode van 20 à 30 jaar. De kredietgever geniet op haar beurt van bijkomende waarborgen. Wanneer de verbouwer-kredietnemer zou nalaten het ontleend bedrag terug te betalen, zal de kredietgever de mogelijkheid hebben het verbouwde huis te verkopen en haar openstaande schulden bij voorrang af te lossen.

Wanneer u twijfelt om een lening voor de verbouwing van een huis af te sluiten, is het belangrijk te informeren of de kredietgever renovatielening een hypothecaire inschrijving in tweede rang toestaat. Aangezien een woning doorgaans wordt aangekocht over een terugbetalingstermijn van 20 tot 30 jaar, kan er mogelijk een kruising tussen het woonkrediet en de renovatielening ontstaan.

Bijvoorbeeld: een gezin koopt een vrijstaande woning aan via een hypothecaire lening met een terugbetalingstermijn van 20 jaar. Na 15 jaar besluit het gezin de woning te verbouwen, aangezien het uiterlijk van de woning ietwat achterhaald is. De renovatielening die eveneens via een hypothecaire lening zou worden afgesloten, zal slechts waarborg bieden aan de twee hypothecaire kredietgever wanneer de eerste hypothecaire kredietgever volledig afgelost is.

Bekijk de algemene en/of bijzondere voorwaarden van de kredietgever of de lening verbouwing met een bestaande hypotheek kan worden gecombineerd. Tip: aangezien de huidige rentevoet laag staat, loont het de moeite de hypothecaire lening te herzien. Tijdens de herziening kan niet alleen de rentevoet, maar tevens het ontleend geldbedrag worden gewijzigd. Op die manier kan u de hypothecaire woonlening en de hypothecaire renovatielening bij één kredietgever combineren.

Persoonlijke lening op afbetaling

Een tweede vorm van geld lenen voor een verbouwing lening is via een lening op afbetaling. De verbouwer-kredietnemer leent een vastgesteld bedrag en lost dit vervolgens maandelijks af bij de kredietgever. Het voordeel van een lening op afbetaling is dat de renovatielening zonder bijkomende formaliteiten en kosten kan worden afgesloten.

Een nieuwe hypothecaire lening of het herzien van een hypothecaire lening gaat gepaard met een nieuwe hypothecaire inschrijving en dus notaris- en registratiekosten. Het ontleend geldbedrag zal bij een lening op afbetaling door de beperkte formaliteiten ook sneller worden ter beschikking gesteld.

Opgelet: de renovatielening via een lening op afbetaling valt onder de algemene voorwaarden van het consumentenkrediet. Hou dus tijdens een lening simulatie rekening met de maximale looptijden van het consumentenkrediet. Wie bijvoorbeeld denkt EUR 15.000 te ontlenen voor de renovatie van zijn/haar appartement, zal het totaal ontleend bedrag over maximum 60 maanden moeten aflossen.

Renovatielening vergelijken

Tijdens een renovatielening simulatie blijkt onmiddellijk dat er tientallen kredietgevers actief zijn op de renovatiemarkt. Vooral het tarief van de renovatielening (jaarlijks kostenpercentage – JKP) blijkt sterk te verschillen tussen kredietgevers. De renovatielening is echter steeds voordeliger dan een doorsnee persoonlijke lening, aangezien deze laatste kredietvorm niet doelgebonden is.

Een renovatielening zal slechts worden toegestaan na voorlegging van een geldig investeringsbewijs, zoals een ondertekende bestelbon of factuur van een aannemer/verkoper. Via een renovatielening zal men dus geen willekeurige persoonlijke uitgaven kunnen doen, zoals een vakantie boeken, nieuwe wasmachine aanschaffen, etc.

Bepaalde kredietgevers hanteren een bijkomende korting voor groene verbouwingen. De zogenaamde groene lening of groene renovatielening is uitsluitend gericht op duurzame verbeteringswerken, zoals zonnepanelen, warmwaterboilers of extra isolatie, waardoor niet alle verbouwingswerken hiervoor in aanmerking komen. Maak een duidelijk overzicht van de uit te voeren werken en simuleer wat de rente lening is bij de renovatielening en groene lening.

Bij grote, structurele verbouwingswerken behoort men ook oog te hebben voor de minimum- en maximum te ontlenen bedragen. Bepaalde kredietgevers staan toe om te lenen voor een verbouwing vanaf EUR 2.500, terwijl andere kredietgevers een minimum te ontlenen bedrag van EUR 5.000 vooropstellen. Op gelijkaardige wijze stellen kredietgevers een verschillend maximum te ontlenen bedrag voorop.

De bijkomende kosten zijn tevens essentieel ter vergelijking tijdens een hypotheek simulatie of lening op afbetaling simulatie. Bepaalde kredietgevers vereisen een expertiseverslag alvorens de renovatielening wordt toegestaan. Zeker bij een hypothecaire lening is de kredietgever om hoger genoemde redenen geïnteresseerd in de waarde van het onroerend goed waarop het voorrecht rust.

Renovatieleningen vergelijken: Start hier

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Energiezuinige renovatie4,19%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Renovatie4,49%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Alle doeleinden8,25%Gratis aanvraag
logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden7,85%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Alle doeleinden5,49%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Alle doeleinden4,90%Gratis aanvraag
logo creditcourt leningen€ 1.250€ 40.000Alle doeleinden9,99%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Renovatie2,40%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Inrichting woning4,71%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Voordelen en nadelen renovatielening

Geld lenen via een renovatielening biedt enkele niet te verwaarlozen voordelen:

  1. Genieten van een moderne, eigentijdse woonst zonder druk op het maandelijks budget. Via een renovatielening kan u nu onmiddellijk de vereiste renovatiewerken doen zonder over het vereiste investeringsbedrag te moeten beschikken. De verbouwer-kredietnemer leent het bedrag en betaalt dit vervolgens op eigen tempo af. Op die manier hoeven de spaarreserves van een spaarrekening of langetermijnrekening niet aangetast te worden.
  2. Voordelige rentevoet. In vergelijking met andere leningen is een renovatielening een goedkope lening. Het JKP van de renovatielening schommelt rond het JKP van de hypothecaire woninglening. Zeker in verhouding tot de persoonlijke lening is de renovatielening een goedkope lening.
  3. Fiscale voordelen. De Federale en regionale beleidsmakers in België moedigen de renovatie en verbetering van woningen aan. Wiens lening voldoet aan bepaalde criteria ontvangt een fiscaal voordeel onder de vorm van een belastingvermindering gedurende de looptijd van de lening (de zogenaamde woonbonus). De regels inzake de woonbonus werden op 1 januari 2016 verstrengd. Vanaf heden behoort de woonbonus tot de bevoegdheid van de deelstaten, waardoor de regeling verschilt tussen Vlaanderen en Wallonië. Meer informatie omtrent de woonbonus kan gevonden worden op de website van de Vlaamse overheid.

Als nadeel van de renovatielening kan opgemerkt worden dat:

  • De renovatielening als lening op afbetaling in tijd beperkt is. Op basis van het ontleend bedrag heeft de wetgever de maximale terugbetalingstermijn vastgesteld;
  • De renovatielening voor een bijkomende financiële last zorgt, wanneer bijvoorbeeld reeds een autolening en woningkrediet lopende is;

Renovatielening combineren met renovatiepremies

Bewoners en verhuurders van een huis of appartement in Vlaanderen kunnen in aanmerking komen voor een renovatiepremie. De renovatiepremie is een tegemoetkoming van de overheid om de financiële last van een verbouwing of renovatie te verlichten. Anders gesteld, de overheid beloont gezinnen die vrijwillig hun woning renoveren via een subsidie.

bouwplannen bekijken bij renovatie

© Shutterstock

De Vlaamse renovatiepremie maakt een onderscheid tussen 4 categorieën van renovatiewerken:

  • Categorie 1: de structurele kenmerken van de woning;
  • Categorie 2: het dak;
  • Categorie 3: het buitenschrijnwerk;
  • Categorie 4: de technische installaties.

De wetgever stelde per categorie een limitatief aantal werken voorop die in aanmerking komen voor de renovatiewerken. Om in aanmerking te komen voor de renovatiepremie, moet er voor minstens EUR 2.500 (excl. BTW) aan facturen voorgelegd kunnen worden om de werken te staven. Voor de eerste drie categorieën werden er geen maximumuitgaven vooropgesteld. Voor de 4de categorie stelde de wetgever een maximumbedrag op basis van het type technische installatie voorop.

Voor een renovatiepremie zal men net als bij de renovatielening de nodige facturen van een aannemer/verkoper moeten kunnen voorleggen. Het is met andere woorden niet mogelijk om de premie te ontvangen voor andere werken dan deze die volgens de wetgever voor de renovatiepremie in aanmerking komen. Bepaalde verbeteringswerken zoals bubbelbaden, stoomdouches en werken aan de afwerking komen in geen geval voor de renovatiepremie in aanmerking. Zijn de vereiste voorwaarden voldaan? Dan ontvangt men 20 of 30% van de goedgekeurde facturen (excl. BTW) terug, met een maximum van EUR 10.000.

Bijgevolg kan een renovatielening perfect gecombineerd worden met een renovatiepremie. De renovatielening kadert immers binnen de verhouding kredietgever – kredietnemer, waar de renovatiepremie door de overheid aan de kredietnemer wordt toegekend. Door de lening renovatie woning met een renovatiepremie te combineren kan u goedkope wijze uw huis of appartement verbeteren.

Nog meer besparen op uw renovatie?

veiligheidshelmVraag dan bij verschillende aannemers offertes aan en vergelijk prijzen. Via de website offertenodig.be kan u met één aanvraag in contact komen met meerdere vakmannen. Op die manier kan u diensten vergelijken, maar ook tot 30% besparen op de prijs van uw renovatie.